Úterý, 19. března 2024

Dumster diving: Ekoblázni, nebo zodpovědní jedinci?

Dumster diving: Ekoblázni, nebo zodpovědní jedinci?

Potápějí se do kontejneru, aby z něho vytáhli vyhozené potraviny a žili zodpovědný život. Označují se také jako freegani. Jsou to ekologičtí blázni, nebo lidé, kterým není jedno, že se vyhazují tuny jídla?

Aby hned na začátku nedošlo k omylu, freegani nejsou bezdomovci, kteří by jídlo v popelnicích lovili z nutnosti. Najdeme mezi nimi lidi se stabilním zaměstnáním, často i studenty vysoké školy, kteří ale nestrádají hladem. Z kontejnerů si berou potraviny, které lze ještě zužitkovat z přesvědčení, že tak pomáhají životnímu prostředí a bojují proti konzumu.

Proč se potápí do kontejnerů?

Příznivci dumster divingu nebo freegani žijí svůj život založený na filosofii sdílení zdrojů, eliminace odpadu a zvyšování své nezávislosti na systému. Zajímají se o ekologii, staví se proti důsledkům ekonomického modelu, který upřednostňuje zisk na úkor životního prostředí. Tito lidé věří, že nemusíme veškerý svůj čas věnovat vydělávání peněz - hodnoty spatřují jinde: v užívání si života, své rodiny, přátel. Dumster diving je tedy životní styl, který vystupuju proti plýtvání a konzumu.

Freegani jsou jako sběrači

Freegani se nemusí jen potápět do popelnic, ale jídlo sbírají i z volně přístupných zdrojů - například si trhají ovoce ze stromů lemujících cesty. Věnují se paběrkování - tedy například po sklizni vysbírají brambory, které zemědělci zanechali na poli, protože jsou moc malé nebo nevzhledné.

Lovci jídla vybírají většinou potraviny u kontejnerů supermarketů, kam se vyhazuje jídlo s prošlým datem spotřeby. Někteří z nich, striktní freegani, tak třeba už několik let nezaplatili za jídlo ani korunu. Na internetu dokonce najdete informace, u kterých supermarketů jsou volně přístupné kontejnery s vyhozeným jídlem.

Je dumster diving protizákonný?

Freegani se většinou vydávají na ,,nákupy" k supermarketům v noci, když odejdou i poslední zaměstnanci. Vybírání potravin z kontejnerů supermarketů není úplně legální, protože i vyhozené věci stále podléhají vlastnickým právům. Pokud by byli freegani chyceni a byla jim prokázána krádež, mohou být pokutováni částkou až 15 tisíc korun.

Zdroj: www.siegl.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů