Úterý, 19. března 2024

Štítná nad Vláří produkuje nejméně směsného odpadu v zemi

 Štítná nad Vláří produkuje nejméně směsného odpadu v zemi

Obec Štítná nad Vláří-Popov na Zlínsku produkuje v Česku nejméně odpadu na obyvatele za rok. Zvítězila v druhém ročníku soutěže Odpadový Oskar, kterou pořádá ekologické sdružení Arnika. Štítná s 38,6 kilogramu směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok zvítězila v kategorii větších obcí s 1001 až 5000 obyvateli, stala se také absolutním vítězem. ČTK to dnes sdělil mluvčí Arniky Jan Vávra.

"Gratulujeme všem obcím, které se umístily a kvalifikovaly. Za těmito výsledky je mnohaletá práce. Jako příklad se podívejme na obec Štítná nad Vláří - Popov, která více jak 20 let vede obyvatele k tomu, aby se starali o pěkný vzhled obce, čistý vzduch a prostředí. Toto úsilí jim teď také vyneslo Oskara v jedné z kategorií a dokonce i absolutní vítězství s vůbec nejnižší produkcí odpadů v ČR," uvedl Milan Havel z Arniky.

V dalších dvou kategoriích uspěly obce z Plzeňského kraje. Mezi obcemi do tisícovky obyvatel vyprodukovala nejméně odpadu Modrava s roční produkcí 39,3 kilogramu na hlavu. Ve skupině měst s více než 5000 obyvateli uspělo město Kdyně, kde na jednoho člověka připadá 98 kilogramů odpadu za rok.

Arnika oceňuje i obce a města, která produkují pod 150 kilogramů směsného odpadu za rok, ale jsou inspirací pro ostatní. Letos ocenila město Fulnek a obce Staré Hradiště, Dalešice a Mokré. Staré Hradiště má podle organizátorů velmi dobře nastaven systém odpadového hospodářství, Fulneku se již v roce 2014 podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu téměř na 100 kilogramů.

"To je jedna z nejnižších produkcí tohoto odpadu u měst nad 5000 obyvatel. Tohoto výsledku město dosahuje celkovým nastavením systému, osvětou a motivací obyvatel," uvedl Vávra. Dalešice v Libereckém kraji ve velké míře recyklují. Obec Mokré v Královéhradeckém kraji má jednu z nejnižších produkci odpadu v kraji i dobře recykluje.

"I letos se ukazuje, že chytře a efektivně lze s odpady nakládat v obcích všech velikostí. Výzvy a problémy, kterým čelí drobná vesnice a větší město, se samozřejmě liší, nakonec ale vždy rozhoduje ochota samospráv a obyvatel nakládat s odpady šetrně a ekonomicky. Vyplácí se to z ekologického i ekonomického hlediska," uvedl Havel.

Předpokladem pro účast v soutěži je produkce odpadu nižší než 150 kilogramů ročně. Limit zvolili organizátoři soutěže podle hodnoty běžné v sousedních státech, v Česku je ale asi o třetinu vyšší. Města však podle Arniky začínají více třídit i bioodpad, roste tím úroveň recyklace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů