Úterý, 19. března 2024

Za nezalesnění a nedostatečnou ochranu proti kůrovci v CHKO Beskydy dostala firma pokutu 400 tisíc korun

Za nezalesnění a nedostatečnou ochranu proti kůrovci v CHKO Beskydy dostala firma pokutu 400 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě uložili pokutu 400 tisíc korun společnosti SKOGAR s.r.o. za několikerá porušení lesního zákona. Firma jako vlastník lesních pozemků v katastru obce Krásná na Frýdecko-Místecku v CHKO Beskydy v zákonné dvouleté lhůtě nezalesnila tři holiny o celkové velikosti cca 1,85 hektaru. Navíc neprováděla včasná a dostatečná opatření proti šíření kalamitního škůdce kůrovce.

,,Vlastník lesa sice začal s kácením napadených stromů, ale všechny napadené stromy neskácel a neodvezl včas. Ochrana lesa před šířením škůdce byla nedostatečná. Lýkožrout smrkový dokončil svůj vývoj na dalších stromech. Následkem toho došlo k faktickému rozpadu lesních porostů na těchto pozemcích. Firma prokazatelně nehospodařila v součinnosti s odborným lesním hospodářem, což byla další její povinnost vyplývající z lesního zákona. Za všechna vyjmenovaná pochybení uložila ČIŽP firmě pokutu 400 tisíc korun," uvedl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Inspektoři firmě také nařídili provést opatření k nápravě - tedy zalesnit tři uvedené holiny o celkové velikosti cca 1,85 hektaru, a to do konce května roku 2017.

Poté, co pokuta nabyla právní moci, změnila sankcionovaná společnost svůj název. Nyní je v obchodním rejstříku zapsána pod jménem JT Company s.r.o. Na povinnosti zaplatit pokutu a provést opatření k nápravě změna názvu nic nemění.

ČIŽP v této souvislosti vlastníky lesů vyzývá, aby po celý rok důsledně a hlavně včas vyhledávali, vyznačovali, evidovali a zpracovávali kůrovcové stromy. ,,Pokud dříví není chemicky ošetřeno, je nezbytné ho včas z lesů vyvézt do dostatečné vzdálenosti od lesa. Doporučujeme také, aby se vlastníci při hospodaření v lesích včas obraceli na svého odborného lesního hospodáře. Kdo je pro jejich lesní majetek odborným lesním hospodářem, mohou zjistit u příslušného magistrátu nebo městského úřadu obce s rozšířenou působností," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů