Úterý, 19. března 2024

Lidé do 18 a nad 70 let v U. Hradišti za odpad platit nebudou

 Lidé do 18 a nad 70 let v U. Hradišti za odpad platit nebudou

Děti a mladí lidé do 18 let a senioři nad 70 let v Uherském Hradišti za svoz komunálního odpadu platit nebudou. Novinářům to dnes řekl starosta Stanislav Blaha (ODS). Výše poplatku, 500 korun, se pro ostatní obyvatele nemění. Město oproti letošnímu roku kvůli nově přijatým opatřením vybere asi o 2,7 milionu korun méně.

Nová pravidla, která budou platit od ledna příštího roku, zahrnuje obecně závazná vyhláška. V pondělí ji schválili zastupitelé. Ve městě dosud neplatily za odpad děti do jednoho roku, pro poplatníky od jednoho roku do 18 let platila poloviční sazba, tedy 250 korun. Senioři neměli v Uherském Hradišti úlevu žádnou.

"Pokračujeme tím v osvobození od poplatku pro co nejširší skupinu obyvatel," uvedl Blaha. Město podle něj výpadek nahradí díky vyšším příjmům z daní. Úspory přináší i třídění odpadu. Podle vedoucího ekonomického odboru radnice Vladimíra Mošťka město v příštím roce díky třídění odpadů očekává příjem 3,1 milionu korun.

ODS před volbami slibovala nulový poplatek za svoz odpadu pro všechny. Podle Blahy jsou však změny ve vyhlášce pro toto volební období po dohodě koaličních stran poslední. Ve městě vládne koalice ODS s hnutím KRUH, KDU-ČSL, TOP 09 a dvěma zastupiteli původně zvolenými za hnutí Zdravé Hradiště. Opozici tvoří ČSSD, hnutí ANO a KSČM.

Radnice má podle Mošťka v rozpočtu na příští rok na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu vyčleněno 15,8 milionu korun. S penězi na provoz sběrných dvorů, likvidaci nebezpečných odpadů či černých skládek město v příštím roce na odpady vydá 22,3 milionu Kč. Podle Mošťka na poplatcích za odpad od obyvatel v roce 2017 vybere 8,5 milionu Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů