Úterý, 19. března 2024

Z Pěnčína zmizí příští rok nebezpečná skládka

 Z Pěnčína zmizí příští rok nebezpečná skládka

Nebezpečná skládka zmizí příští rok z Pěnčína na Jablonecku. Odstranit se musí přes 2000 tun zeminy znečištěné různými chemikáliemi, předpokládané náklady na sanaci jsou 9,45 milionu korun. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

"Jedná se o kontaminované zeminy znečištěné ropnými látkami a dalšími neznámými látkami, kaly z broušení, lapoly z tuků, odlučovače olejů, řezné emulze a nějaké látky z čistíren odpadních vod," uvedl Löffelmann. "Určitě je dobré, že se s nebezpečnými odpady začne něco dělat, aby to neohrozilo nejbližší okolí, spodní vody," dodal.

Nebezpečné látky do haly a přilehlého pozemku v části Huť navezla po roce 1998 firma Ekolimpia. "Měla na pět let povolení k nakládání s těmito nebezpečnými odpady. Chtěla to likvidovat pomocí biodegradace, což je rozkládání pomocí dalších biologických činitelů. Nakolik ta představa byla reálná, těžko mohu z dnešního pohledu posoudit," řekl radní. Firma podle něj po několika letech zanikla a byly na ni vyhlášeny exekuce.

"Její majetek včetně odpadů byl následně přeprodáván především fyzických osobám. Poslední majitel není dohledatelný, má evidenční údaje o bydlišti na obecním úřadě," dodal Löffelmann.

Nebezpečné látky je ale třeba odstranit. Na spolupráci se proto domluvil Liberecký kraj s Železným Brodem, Pěnčínem a soukromníkem Josefem Poulíčkem, v areálu jehož zemědělské farmy se nebezpečná skládka nachází.

Na odstranění zátěže se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, pokryje 80 procent nákladů. Ostatní zaplatí kraj, město, obec a soukromník. Podíl kraje by měl být maximálně 755.000 korun.

Podobné staré ekologické zátěže nejsou v Libereckém kraji ojedinělé. Na území kraje jsou více než tři stovky kontaminovaných území či starých skládek, které je třeba řešit. Na odstranění všech bude třeba vynaložit stovky milionů, možná miliardy korun. Odborníci vybrali zhruba 40 zátěží, které je kvůli životnímu prostředí třeba řešit co nejdřív. Obdobně jako v Pěnčíně by se měla například zlikvidovat nebezpečná skládka v Dubé na Českolipsku. Jsou tam nebezpečné odpady s obsahem karcinogenních polychlorovaných bifenylů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů