Úterý, 19. března 2024

Val. Klobouky nově třídí odpad, lidé u domů mají vlastní nádoby

 Val. Klobouky nově třídí odpad, lidé u domů mají vlastní nádoby

Valašské Klobouky na Zlínsku změnily od Nového roku systém třídění odpadu. Obyvatelé rodinných domů dostali zdarma samostatné nádoby, do kterých třídí plast a papír. Svoz tříděného odpadu od rodinných domů bude organizován jednou měsíčně, komunální odpad pak bude vyvážen ve čtrnáctidenním intervalu, řekla dnes ČTK mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

"Nový systém je pro lidi přechodem k pohodlnějšímu způsobu třídění, protože jim zabezpečí vývoz tříděného odpadu přímo od domů. Odpadne tak jeho nepraktické skladování v pytlích a donášení ke kontejnerovým stanovištím. Většina občanů si nádoby v listopadu a prosinci vyzvedla, takže jsou na úpravu připraveni," uvedl místostarosta Martin Janík (nez.). Lidé, kteří si nádoby o objemu 120 litrů dosud nevyzvedli, si pro ně mohou přijít do sběrného dvora.

U rodinných domů tak v lednu postupně zmizí původní kontejnery na plast a papír, zůstanou jen nádoby určené na třídění skla. "Kovový odpad mohou lidé odevzdávat přímo ve sběrném dvoře. U bytových domů budou kontejnerová stání posílena, aby vyhovovala potřebám obyvatel. Svoz tříděného odpadu v těchto lokalitách bude nastaven jako čtrnáctidenní, komunální odpad bude vyvážen jednou týdně," uvedla mluvčí.

Nový způsob svozu tříděného odpadu zavádí s pětitisícovým městem Valašské Klobouky také další obce mikroregionu Jižní Valašsko, a to Vlachovice, Vysoké Pole, Újezd a Vlachova Lhota. "Celkové náklady tohoto projektu činí 4,9 milionu korun, z čehož 4,17 milionu pokryje dotace Operačního programu Životní prostředí," uvedla Zvonková.

Množství vytříděného odpadu ve Zlínském kraji každoročně roste, předloni připadlo na jednoho obyvatele kraje v průměru 40,9 kilogramu papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Zlínský kraj byl pod celostátním průměrem, který předloni činil 42,3 kilogramu.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů