Úterý, 19. března 2024

Euro: České firmy postaví v Íránu spalovnu za dvě miliardy Kč

Euro: České firmy postaví v Íránu spalovnu za dvě miliardy Kč

České firmy postaví na severu Íránu spalovnu odpadu. Tuzemské dodávky mají mít hodnotu od 80 do 100 milionů dolarů, tedy v přepočtu dvě až 2,5 miliardy korun. Spalovna bude kromě likvidace odpadů vyrábět elektřinu. Souhlas s vydáním licence na stavbu spalovny a dodávky energie už je podepsán, uvedl dnes zpravodajský server Euro.cz s odvoláním na člena zahraničního výboru Sněmovny Milana Šarapatku (Úsvit).

Dodavatelem spalovny je česká firma Bresson Energy na základě technologie vyvinuté bývalou společností ČKD Dukla. "Stejná technologie je instalována například ve spalovně Malešice," řekl Euru Šarapatka. Objem českých dodávek je do 2,5 miliardy korun, celková cena kontraktu je ale podle Šarapatky více než dvojnásobná.

Zařízení na energetické využití odpadu vyroste v íránské provincii Gilán. Spalovna bude vyrábět elektřinu o výkonu 20 megawattů. Denně má spálit na 350 tun odpadu. Návratnost investice očekávají autoři projektu v rozmezí 14 let, uvedl server.

Írán se dostal z ekonomické izolace loni v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program. České firmy uzavřely první kontrakty v Íránu ještě loni. Například firma Energo-Pro dodá za 405 milionů korun dvě vodní turbíny pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin. Opavský výrobce důlních strojů Ostroj zase podepsal memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu za desítky milionů eur.

České firmy mají o vývoz do Íránu velký zájem. Loni odjelo do Íránu několik podnikatelských misí, Hospodářská komora připravuje na letošek další. CzechTrade také loni otevřel své zastoupení v Teheránu. Letos by měla na íránský trh vstoupit značka Škoda Auro. Český export do Íránu loni stoupl o 56 procent na 1,5 miliardy Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů