Úterý, 19. března 2024

Pod odpadky v Etiopii zemřelo 113 lidí; země má státní smutek

Pod odpadky v Etiopii zemřelo 113 lidí; země má státní smutek

Víkendový sesuv odpadků na skládce na okraji Addis Abeby si podle nejnovější bilance vyžádal 113 mrtvých. S odvoláním na mluvčí etiopské metropole o tom dnes informovala agentura Reuters. Vláda ode dneška vyhlásila v zemi třídenní státní smutek.

"Celkový počet mrtvých dosáhl 113, z toho je 38 mužů a 75 žen," oznámila mluvčí hlavního města s tím, že množství obětí může ještě vzrůst.

Brzy skončí záchranné a pátrací akce a začne vyšetřování příčin neštěstí, řekl podle agentury AP starosta Addis Abeby Diriba Kuma. Rodinní příslušníci obětí již také podle něj dostali od úřadů finanční pomoc.

Odpadky na skládce v sobotu večer zavalily skoro 50 provizorních obydlí chudých lidí. Skládka Koshe (v amharštině "špinavá"), existuje už 50 let a patří mezi největší v zemi. Žijí na ní stovky lidí, mnozí tam hledají jídlo a předměty, které by mohli zužitkovat.

Etiopie má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Africe. Mnoho obyvatel však stále žije v chudobě. Od loňského října v zemi kvůli politickým protestům, které si vyžádaly přes 500 obětí, panuje výjimečný stav.

Víkendový sesuv odpadků na skládce na okraji etiopské metropole Addis Abeby s nejnovější bilancí 115 mrtvých se řadí mezi nejtragičtější zaznamenané případy tohoto druhu ve světě.

adis

Výběr nejtragičtějších sesuvů odpadků na skládkách ve světě (řazeno podle počtu obětí):

218 - 10. července 2000 - Rozsáhlý sesuv odpadků na předměstí filipínské metropole Manily zaplatilo životem oficiálně nejméně 218 lidí. Skládka, u které se chudinská čtvrť nacházela, se údajně tyčila až do výšky sedmipatrového domu a zabírala plochu kolem tří hektarů. Denně bylo na ní ukládáno zhruba 1000 tun tuhého odpadu z manilských továren a domácností. Obyvatelé u skládky žili z toho, co mezi odpadky našli. Záplavové deště pravděpodobně uvolnily jednu stranu odpadkové hory a ta se zřítila na kolonii chatrčí.

143 - 21. února 2005 - Podobně způsobily prudké záplavové deště velký sesuv odpadků na skládce Leuwigajah ve městě Bandung na indonéském ostrově Jáva. Pohřbil 71 domů a zabil 143 lidí.

115 - 11. března 2017 - Sesuv odpadků na skládce na okraji Addis Abeby si podle nejnovějších údajů vyžádal 115 obětí na životech a po dalších úřady pátrají. Sesuv odpadků na skládce Koshe zavalil několik provizorních obydlí chudých lidí. V okamžiku sesuvu bylo na skládce asi 150 lidí. Mnozí hledali předměty, které by mohli zužitkovat.

69 - 20. prosince 2015 - Sesuv stavebního odpadu na rozsáhlé skládce v čínském městě Šen-čen zničil a pohřbil průmyslové budovy a obytnou čtvrť stavebních dělníků v nedaleké průmyslové zóně, při neštěstí zahynulo 69 lidí. Celkem 33 budov zmizelo pod lavinou, která pokryla plocha přes deset hektarů. Příčinou katastrofy byl patrně lidský faktor, policie v rámci vyšetřování zatkla několik zúčastněných osob.

26 - 7. října 2005 - Prudká bouře způsobila sesuv půdy v chudinské čtvrti na předměstí Medellínu v Kolumbii. Vlna odpadků, bláta, kamenů a stromů pohřbila část chatrčí a zahynulo při ní nejméně 26 osob, mezi nimi i 11 dětí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů