Úterý, 19. března 2024

ŠKODA s akcí Ukliďme Česko zahájí jarní úklid: Zaměstnanci zbaví přírodu odpadků

ŠKODA se v rámci své strategie ,GreenFuture' aktivně zasazuje o čistotu životního prostředí.

ŠKODA s akcí Ukliďme Česko zahájí jarní úklid: Zaměstnanci zbaví přírodu odpadků
  • 8. dubna oficiálně začíná největší úklidová akce, dobrovolníci vyčistí lesy a louky v celé České republice od odpadků
  • Jarního úklidu se zúčastní také dobrovolníci z řad zaměstnanců a trainees ŠKODA AUTO spolu se svými rodinami ze všech tří výrobních závodů společnosti
  • Jako dlouholetý partner rozšířilaŠKODA své angažmá: nyní jejeden z hlavních partnerů
  • ŠKODA sloučila své četné ekologické aktivity do strategie,GreenFuture'


ŠKODA se v rámci své strategie ,GreenFuture' aktivně zasazuje o čistotu životního prostředí. Aktuálním příkladem je akce ,Ukliďme Česko'. Od 8. do 22. dubna budou desetitisíce dobrovolníků zbavovat lesy, pole a louky v celé České republice odpadků.Česká automobilka tuto iniciativu podporuje už tři roky, v roce 2017 rozšířila své angažmá na roli jednoho z hlavních partnerů akce.

Letošní akce, zaměřená na sběr odpadků, bude trvat tři týdny. V době od 8. dubna tak opět řadazaměstnanců společnosti ŠKODA AUTO přispěje svým dílem k čistému Česku. V rámci jarního úklidu vyrazí skupiny dobrovolníkůmimo jiné do prostoru kolem výrobních závodů společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Přírodní park Chlum, na dohled od hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi, se 9. dubna stane dějištěm akce ,,Ukliďme Česko".Tento jedinečný biotop je domovem celé řady chráněných živočišných i rostlinných druhů. Zaměstnanci ŠKODA AUTO přispějí k zachování tohoto ekosystému zapodpory členů Českého svazu ochránců přírody Klenice.

Ve stejný den začne jarní úklid i v Kvasinách, kde kromě jiných modelů sjíždí z linky i ŠKODA KODIAQ. Díky zapojenízaměstnanců společnosti ŠKODAAUTO bude odpadků zbavena nejen oblast kolem nádraží, ale i zeleň kolem cyklostezky do Solnice a okolí továrny.Technologicky vyspělýzávod ve Vrchlabí, který je součástí automobilkyŠKODA už 70 let, se rozkládá v bezprostřední blízkosti Krkonošského národního parku - jedné z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších přírodních rezervací v České republice.V rámci akce ,Čisté Krkonoše'tam zaměstnanci automobilky podpoří zaměstnance parku při úklidu chráněného území. V závodě ve Vrchlabí vyrábí ŠKODA moderní dvouspojkovépřevodovky DQ 200, které mají pro celý koncern Volkswagen velký strategický význam. Automobilka patří mezi nejvýznamnější průmyslové zaměstnavatele v Královéhradeckém kraji.

V minulém roce byla úklidová akce velice úspěšná.Účastníci na 2 066 místech v celé České republice zbavili přírodu celkem 1 634tun odpadu. Do akce se přitom meziročně zapojilo o šedesát procent více dobrovolníků.

,,Oceňuji, jak se tato akce každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do ní víc a víc lidí. Loni se úklidů skládek účastnilo přes 86 tisíc lidí po celé zemi. Takovéto projekty napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí, motivují veřejnost, aby změnila přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem, proto akci ministerstvo každoročně zaštiťuje. Letos je naší společnou metou 100 tisíc dobrovolníků, takže zvu všechny," říká ministr životního prostředí České republiky Richard Brabec.

ŠKODA se už tradičně zapojuje do ochrany životního prostředí. Automobilka podporuje své četné ekologické aktivity v rámci strategie,GreenFuture'. Tato strategie stojí na několika pilířích: ,GreenProduct' se zabývá vývojem co možná nejekologičtějších vozidel a to jak v rámci spotřeby paliva, tak i použitých materiálů a jejich recyklace. Prostřednictvím,GreenRetail'podporuje značka ekologické hospodaření provozoven prodejců a servisních dílen.,GreenFactory'zahrnuje všechny aktivity ve prospěch výroby, šetrné k přírodním zdrojům.

Velkou prioritou společnosti je zachování rovnováhy mezi ekonomickou, ekologickou a sociální sférou, která je podmínkou k trvale udržitelnému rozvoji. Odpovědnost vůči životnímu prostředí ovlivňuje chování společnosti ŠKODA AUTO, která tak dlouhodobě podporuje řadu společensky odpovědných aktivit včetně firemního dobrovolnictví a klade důraz na to, aby lidi motivovala k šetrnému nakládání s přírodními zdroji a péči o životní prostředí.ŠKODA se kromě toho angažuje v mnoha projektech, věnovaných například rekultivaci, zachování biodiverzity v lesích a obnově oblastí, postižených přírodními katastrofami.

Dobrovolníci, kteří se chtějí zúčastnit letošního jarního úklidu, se mohou registrovat na internetových stránkách www.uklidmecesko.cz nebo na e-mailové adrese csr@skoda-auto.cz. Všem účastníkům bude na místě poskytnuto občerstvení a jako poděkování dostanou malý dárek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů