Úterý, 19. března 2024

Na MŽP proběhl česko-švédský seminář se zaměřením na nakládání s odpady

Na MŽP proběhl česko-švédský seminář se zaměřením na nakládání s odpady
Na MŽP proběhl česko-švédský seminář se zaměřením na nakládání s odpady

Na MŽP se uskutečnil česko-švédský seminář k odpadovému hospodářství, který navázal na dlouhodobou spolupráci ČR a Švédska v této oblasti a také na nedávnou cestu delegace MŽP do Švédska. Na semináři se sešli zástupci soukromého sektoru, státních institucí, obcí a nejrůznějších zájmových sdružení. Seznámeni byli jak se švédskými, tak i českými zkušenostmi z praxe a prodiskutovali konkrétní problémy, se kterými se v obcích i městech setkávají.

Seminář zahájili náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž a švédská velvyslankyně Viktoria Li. Na semináři zazněly podrobné informace týkající se přístupu Švédska zejména k problematice nakládání s komunálními odpady od úrovně Švédské agentury pro životní prostředí až po konkrétní zkušenosti z obecních systémů nakládání s odpady.

Švédsko v současnosti dosahuje velmi dobrých výsledků v oblasti recyklace komunálních odpadů (50 %) a jejich skládkování omezilo na méně než 1 %. Významnou část produkovaných komunálních odpadů totiž v souladu s evropskou hierarchií nakládání s odpady využívá energeticky.

Zástupci MŽP prezentovali aktuální stav odpadového hospodářství ČR, včetně přípravy nového zákona o odpadech, který spolu s novým zákonem o výrobcích s ukončenou životností bude po projednání Legislativní radou vlády dopracován tak, aby jej po podzimních sněmovních volbách mohla co nejdříve projednat nová vláda. Prioritou ČR je významné omezení skládkování komunálního odpadu, zlepšení prevence vzniku odpadů a zvýšení míry jejich recyklace. Další prezentace představily zkušenosti se zaváděním systému PAYT [1] v českých městech, na nějž se zaměří v nejbližších týdnech praktické semináře, které pro starosty měst a obcí organizuje MŽP [2], a rovněž na moderní systémy sledování odpadů ve městech a obcích.

V rámci tohoto týdne MŽP a švédské velvyslanectví zorganizovaly více akcí s tematikou odpadů, Agendy 2030 a Průmyslu 4.0., které se setkaly s velkým zájmem veřejnosti.

Poznámky:

[1] Pay as you throw (PAYT) - ,,Zaplať, kolik vyhodíš"

[2] Více informací k seminářům PAYT tour zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů