Pátek, 29. března 2024

ČAOH: Většina Čechů dává přednost zpracování odpadu před jeho spalováním

ČAOH: Většina Čechů dává přednost zpracování odpadu před jeho spalováním

Většina českých domácností (72 %) preferuje další zpracování nevytříděného odpadu před jeho spalováním ve spalovnách, více než tři čtvrtiny z nich pak pravidelně třídí odpad. Vyplývá to z nezávislého průzkumu agentury FOCUS, Marketing & Social Research.

,,Třídění odpadu a preference jeho dalšího zpracování před spalováním jsou naší dlouhodobou prioritou a velmi nás těší, že má Česká asociace odpadového hospodářství v této problematice tak širokou podporu veřejnosti. Obce a města ve spolupráci s některými našimi firmami pracují na další intenzifikaci sběrné sítě barevných popelnic. Daří se tak snižovat množství směsných odpadů a roste množství vytříděných složek. Doufáme, že se bude dále rozšiřovat i počet kontejnerů na bioodpad, který v České republice stále třídí pouze 39 % lidí," říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Průzkum potvrdil, že české domácnosti třídí odpad poctivě (78 % třídí). Nejčastěji tříděnými typy odpadů jsou tradičně plasty (99 % z těch, co třídí), sklo (96 %) a papír (95 %). Většina domácností (76 %) je spokojena s dostupností kontejnerů na tříděný odpad. Nejspokojenější jsou lidé z Karlovarského (90 % spokojeno), Moravskoslezského (85 %) a Královéhradeckého (84 %) kraje. Naopak nejvíce kontejnery chybí obyvatelům v Jihomoravském a Středočeském kraji (31, resp. 27 % nespokojených). ,,Z průzkumu také vyplývá, že občané vnímají jako důležité i další zpracování nevytříděných směsných odpadů (obsahu černých popelnic). Ty jsou zdrojem surovin a část z technologicky vytříděné směsi může být podobně jako v jiných zemích EU využita i energeticky ve stávajících energetických zdrojích," říká Havelka.

Průzkum provedla nezávislá agentura FOCUS, Marketing & Social Research na reprezentativním vzorku 1035 respondentů starších osmnácti let, kteří zastupovali reálný sociodemografický profil České republiky. Sběr dat proběhl dotazníkovou metodou mezi 24. březnem a 5. dubnem letošního roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů