Úterý, 19. března 2024

ČOI při kontrolách obalů uložila pokuty za 283.000 Kč

ČOI při kontrolách obalů uložila pokuty za 283.000 Kč
Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách obalů v loňském roce uložila 18 pokut za 283.000 korun. Zaměřila se jak na dodržování zákona o obalech, jehož účelem je chránit životní prostředí před odpady, tak na zákon o ochraně spotřebitele. Inspektoři provedli 2047 kontrol, porušení předpisů zjistili ve 183 případech.
"Kontroly byly prováděny u osob v obchodních řetězcích a dalších provozovnách s příslušným sortimentem, a u osob, které uvádí obaly na trh," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.
Nejčastěji prodávající neinformoval zákazníka o částce za výkup zálohovaných obalů, čímž porušil právě zákon o ochraně spotřebitele. Inspekce zaznamenala 145 takových případů. Jindy prodávající například nepředložili technickou dokumentaci nebo nezajistili, aby vratné zálohované obaly byly v provozovně vykupovány po celou provozní dobu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů