Úterý, 19. března 2024

Brňané mohou získat kuriozity z projektu RETRO-USE

Brňané mohou získat kuriozity z projektu RETRO-USE

Od loňského srpna nosí obyvatelé Brna nepotřebné retro věci do Atomového krytu 10-Z a do sběrného střediska retro-use na Škrobárenskou.

"Mnoho lidí se ale ptá, kam si mohou přijít vybrat retro předměty a odnést si je," řekl iniciátor projektu historik Pavel Paleček. Primárně k nim mají přístup muzea, divadla a spolky, ale veřejnost jen v omezené míře. "Proto jsme se dohodli s dalšími charitativními organizacemi a pořádáme v neděli Velký dobročinný bazar v Alfa pasáži, ze kterého si Brňané mohou odnést některé kuriozity" dodal.

"Projekt retro-use, nábytková banka a re-use se součástí aktivit, kterými statutární město Brno jako první v České republice nabádá k tzv. up-cyklingu. Místo recyklace dává předmětům nové využití," vysvětlil primátor Petr Vokřál, který se zasadil o spuštění projektu retro-use. Podle náměstka Martina Andera, který se bazaru sám zúčastní, je retro-use také kulturním projektem, který uchová historickou paměť a hmotné památky, které na první pohled nemají žádnou cenu.

Výtěžek z prodeje retro předmětů jde do sbírky "Květiny pro Brno", kterou získá Veřejná zeleň města Brna prostředky na novou výsadbu květin. Krom retro-use se bazaru zúčastní charitativní organizace, které použijí výtěžek pro své dobročinné aktivity.

Největším odběratelem retro-use jsou Technické muzeum v Brně a Moravské zemské muzeum. Projekt ale také zaujal Muzeum olomouckých tvarůžků nebo Vojenský historický ústav Praha, které získaly předměty do svých sbírek z věcí, které by jinak skončily v popelnici.

Co můžete na dobročinném bazaru sehnat?
Organizace budou nabízet bazarové zboží, kupříkladu: oblečení, knihy, staré nádobí a kuchyňské potřeby, dekorativní keramiku a porcelán, hračky, módní doplňky nebo drobnosti. Také budou prodávat své řemeslné výrobky - svíčky, bižuterie, hračky. Nákupem přispějete k záchraně věcí a pomůžete smysluplným aktivitám. Vstup je zdarma

Kde?
Alfa pasáž 14. května od 11 do 17h

Kolik to stojí?
Vstup je zdarma. Účastnické organizace neplatí žádné poplatky a celý výtěžek jde na dobročinné účely.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů