Úterý, 19. března 2024

Lidé v Krkonoších při akci Čisté hory nasbírali tři tuny odpadků

Lidé v Krkonoších při akci Čisté hory nasbírali tři tuny odpadků

Přibližně tři tuny různých odpadků dnes nasbíralo 400 dobrovolníků a pracovníků správy Krkonošského národního parku (KRNAP) v nejvyšších českých horách při akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Odpad po turistech sbírali po celých horách, především podél hlavních turistických cest. Dobrovolníci uklidili i Sněžku. ČTK to řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Původně se akce měla konat již 22. dubna, ale kvůli sněžení ji organizátoři přesunuli na dnešek.


Sběrači se museli předem nahlásit. Dnes ráno se sešli na šesti územních pracovištích správy KRNAP, kde dostali pracovní rukavice a pytle na odpad. "Následně vyrazili do hor sbírat odpadky, lokalitu sběru si mohli i dopředu dohodnout," řekl Drahný.

Loni se při akci Čisté Krkonoše posbíralo kolem deseti tun odpadu. "Loni jsme uklízeli také černé skládky, na kterých bylo například i hodně těžkých pneumatik. Dnes se sbíral běžný odpad," vysvětlil Drahný rozdíl mezi dnešní a loňskou bilancí sběru.

Nejčastějšími odpady u cest bývají papírové kapesníčky, obaly od sušenek, plastové lahve, nápojové plechovky, hygienické potřeby, igelitové pytlíky či obaly od různých energetických gelů. Právě papírových kapesníčků bylo letos nejvíce. "Jsou jich plné hory, všude svítí do daleka," uvedl Drahný. Hodně odpadků je tradičně i kolem česko-polské hranice, mnoho z nich má podle mluvčího polské etikety. "Lidé si myslí, že sníh všechno skryje, ale na jaře všechny špinavé odpadky vylezou na povrch," řekl Drahný.

Pytle s odpadky sběrači mohli snést do údolí nebo je podle dohody nechat na křižovatkách cest či u boudařů. Pracovníci KRNAP pak pytle odvezli.

Krkonošský národní park vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má téměř 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen pouze po značených cestách.

Zdeněk Rychtera

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů