Úterý, 19. března 2024

Průzkum: Polovina populace splachuje zbytky jídla, pětina tuky

Průzkum: Polovina populace splachuje zbytky jídla, pětina tuky
Češi splachují do kanalizace i odpadky, které tam podle vodohospodářů nepatří, neboť zanášejí kanalizační síť. Podle aktuálního průzkumu více než polovina Čechů tak splachuje zbytky jídla a 40 procent vlasy. Jednou z nejhorších věcí pro vodohospodářskou soustavu je pak vylévání oleje ze smažení, což dělá více než pětina respondentů.
"Tuk totiž v potrubí ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání," sdělil ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Tukem by se tak měly naplnit nádoby, které se vyhodí do směsného odpadu nebo se odnesou na směsný dvůr. Olej končí v trubkách nejčastěji v Praze, kde jej spláchne více než třetina odpovídajících, dále pak v Libereckém a Ústeckém kraji.
Splachovat by se neměly ani papírové kapesníky nebo vlhčené ubrousky, přesto je pětina respondentů do mísy vloží. Lepší situace je u dámských hygienických potřeb, které do toalety vhodí necelá dvacetina žen.
Záchod mohou ucpat i větší kusy jídla. Zbytky do toalety vyhazuje většina populace, nejvíce v Libereckém kraji, kde jde o tři čtvrtiny respondentů, dále pak v Praze a v Karlovarském kraji. Spláchnutí jídla je nejčastější způsob pro zbavení se zbytků pro zhruba dvě třetiny vysokoškoláků. "Zbytky potravin v kanalizaci podporují život různých živočichů. Odpad z kuchyňských drtičů zanáší kanalizaci usazenými pevnými látkami, na které se váží zejména tuky, což může mít za následek snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až po jejich úplné ucpání," dodal Mrázek.
Necelá pětina odpovídajících se pak prostřednictvím záchodu zbavuje drobných zvířat jako jsou akvarijní rybičky nebo pavouci.
V průzkumu, který v březnu uskutečnila agentura Ipsos Instant Reseach pro výrobce sanitární techniky značky JIKA, odpovídalo 525 lidí.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů