Úterý, 19. března 2024

Evropská unie zvažuje zákaz využívání kalů v zemědělství

Evropská unie zvažuje zákaz využívání kalů v zemědělství

Evropská unie zvažuje úplný zákaz využívání čistírenských kalů na hnojení zemědělské půdy. Možný termín potenciálního zákazu ale není zatím známý, řekl dnes na výstavě Vodovody - Kanalizace ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart. Cílem by podle něj mělo být sušení a spalování kalů. V Česku se podle oficiálních údajů na hnojení půdy využívá čtvrtina až třetina kalů z čistíren odpadních vod.

Argumentem, který používají podle Manharta některé státy EU, je, že čistírenské kaly mohou mimo jiné obsahovat zbytky léčiv a chemické látky.
Předloni činila produkce kalů z čistíren odpadních vod v Česku 156.193 tun, z toho se jich pro zemědělskou půdu využilo 34,14 procenta, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. "Převážně se kaly využívají pro kompostování a předání na zemědělskou půdu," dodala. O rok dříve jich bylo vyprodukováno 161.278 tun, přes 25 procent jich bylo využito na zemědělské půdě.
Ministerstvo legislativu na používání kalů zpřísnilo již loni. "V ČR se totiž dostávají do zemědělské půdy dlouhodobě i kaly, které půdu kontaminují a ohrožují tak zdraví lidí i životní prostředí," upozornila Roubíčková. Ve vyhlášce proto resort zavedl, že provozovatelé čistíren budou muset prokázat, že technologie úpravy kalů je schopna účinně kaly upravit tak, aby nezpůsobovaly škody na životním prostředí. Vyhláška ale pro ně neplatí, bylo stanovené přechodné období do konce dekády. "Ze strany provozovatelů čistíren odpadních vod nebo provozovatelů technologií na úpravu kalů to bude znamenat budoucí investice do nových hygienizačních technologií," dodala mluvčí.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů