Úterý, 19. března 2024

ČIŽP: V Plzeňském kraji i jinde klesá počet černých skládek

ČIŽP: V Plzeňském kraji i jinde klesá počet černých skládek

V Plzeňském kraji i v dalších regionech ČR klesá podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) počet klasických větších černých skládek. Výrazně k tomu přispěly kontroly inspekce, činnost dalších orgánů měst a obcí, strážníci i osvěta; výrazně také roste počet podnětů od občanů, řekl dnes ČTK ředitel ČIŽP Erik Geuss.

"Upřímně řečeno se nechce věřit tomu, že by vznikla v obci, aniž by o tom někdo v té obci věděl, kdo tam co vozí. Mluvím o větších hmotnostech. To si obce vesměs hlídají, pokud jsou rozumné," řekl Geuss. Stejnou pokutu jako ČIŽP může dnes udělit obec nebo kraj.
Případů ubývá hlavně v místech, kde si lidé všímají okolí. "Tam, kde jsou nepořádní a kde mají nepořádné vedení obce, tak tam se takové věci mohou vyskytnout, ale obecně ubývají," uvedl.
Klesá také počet divokých deponií na odlehlých místech mezi vesnicemi, v lesích, u silnic. "Vždycky říkám: přeci, když někam začnou masivně najíždět náklaďáky, tak to nemůže být bez povšimnutí. A každý má právo, zejména ten starosta a představitelé státní správy a samosprávy, říct stop. To znamená, že je to o té nevšímavosti," uvedl.
Inspekci podle Geusse rok od roku výrazně roste počet podnětů. "Protože se na nás občané obracejí, mimo jiné i s těmito informacemi, a my musíme každý podnět ze zákona řešit," uvedl. Například v minulých dnech zachytila ČIŽP díky telefonátu občanů pokus o nezákonné nakládání s odpady u Prahy. "Přišli jsme tam na začátku, ta firma tam měla nějaké úmysly, ale po účasti inspektorů od nich upustila," dodal.
Podle ČIŽP se zlepšuje systém sběru odpadů i myšlení hlavně mladých lidí. Rozumný občan ví, že může jednou za čas odložit do sběrného dvora odpad, který nelze dát do popelnice. "Navíc je osvěta. Lidé si začali uvědomovat, že by to měli dělat," řekl. Zejména mladá generace vnímá černé skládky výrazně negativněji a také obce pochopily, že náklady na systém sběru jsou značně menší než na hlídání a likvidaci ilegálních skládek.
Podle Geusse roste ale v poslední době počet subjektů, které využívají demoliční odpad k nepovoleným úpravám terénu a těchto případů vzhledem k pokračujícím velkým stavbám v ČR přibývá. Firma převezme za úplatu odpad od původce. Chce ale na jeho likvidaci ušetřit, hlavně za dopravu. Odpad se pak předává z firmy na firmu a inspekce odhalí tu poslední. "Jde o velmi složité dokazování, protože je to často přehrnuto zeminou," uvedl. Za nedovolené nakládání s odpady dává už několik let ČIŽP nejvíc pokut.
Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů