Úterý, 19. března 2024

Zvířata v Zoo Ostrava podpoříte vysloužilým elektroodpadem

Zvířata v Zoo Ostrava podpoříte vysloužilým elektroodpadem

Víte, čím se živí medvěd grizzly? Nebo třeba mara stepní, kočkodan Dianin a další zvířata chovaná v českých zoologických zahradách?

Jestli nevíte, nevadí. Pokud přijdete v sobotu 10. června mezi 10 a 17 hodinou a přinesete s sebou například starou žehličku, rychlovarnou konvici nebo třeba toustovač, dostanete dětskou vstupenku zadarmo a navíc tím podpoříte kočkodany Dianiny.

Po několika zoologických zahradách po celé České republice byly trvale umístěny speciální kontejnery na vysloužilé spotřebiče, jejichž obsah pomůže podpořit chovaná zvířata. Jednou z nich je právě i kočkodan Dianin v ostravské zoo.

Postaral se o to kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN, který za naplněný kontejner vyplatí zoologickým zahradám finanční odměny. A ošetřovatelé už vědí nejlépe, co pro chovaná zvířata obstarat za tyto peníze dobrého.

Vhozením starého elektra do kontejneru v ostravské zoologické zahradě mohou návštěvníci v sobotu pomoci podpořit kočkodana Dianina, dosahujícího délky 40 až 55 cm. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje mezi 4 až 7 kg. Jméno získal podle římské bohyně lovu Dianě, zřejmě díky svému elegantnímu vzhledu a nápadným pohybům.

Odměny, které všechny zapojené zoo za vysbírané spotřebiče obdrží, budou ale v každém případě vítaným příspěvkem. Je na návštěvnících, aby dorazili v co nejhojnějším počtu a vzali s sebou malé spotřebiče, co se do kontejneru vejdou, už nefungují a doma jen překáží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů