Úterý, 19. března 2024

Sázava: Den Země byl zaměřen na odpady

Sázava: Den Země byl zaměřen na odpady

V Sázavě proběhl druhý ročník osvětové akce Den Země, který byl zaměřen na třídění odpadů, kam s odpadem v Sázavě a také samotným úklidem Sázavy a okolí.

Během celého týdne děti ze sázavské základní školy procházely místní lokality a posbíraly odpadky do šesti desítek pytlů, které následně svezly městské technické služby. Se svými pedagogy prošly například Havránky, okolo Altánku, Bílý kámen, břeh řeky směrem k Mariánce, lokalitu směrem k tunelům, lesní cestu za ulici Růžová, Prokopovo nábřeží a kostel u Martina aj. Jako poděkování za jejich aktivitu jim starosta, Petr Šibrava, předal pitíčko a sušenku. V úterý 4. dubna se od 9 hodin se na sázavském náměstí V+W uskutečnila osvětová akce pro všechny věkové kategorie zaměřená na problematiku třídění odpadu plná zábavy, informací a soutěží doplněná prodejem regionálních výrobků.

Partnery akce se staly firmy zajišťující zpětný odběr - Ekokom, Asekol, Elektrowin, Ecobat, Ekolamp a Eltma, kteří připravili informace a soutěže pro všechny účastníky. Svozová firma FCC přivezla popelářský vůz k prohlídce. Nejen děti si mohly vyzkoušet vysypat popelnici či za odměnu odhadnout, jak dlouho trvá některým z odpadků jejich rozklad ve volné přírodě. Posázaví předalo informace o tradičně připravovaném úklidu Čistá řeka Sázava. Střední zemědělská škola Benešov připravila program podle studijních oborů pro děti z místní MŠ a ZŠ. Zaměstnanci z místních skláren Kavalierglass uvařili ve skle ovocný čaj k ochutnávce a řezník Josef Polesný uvařil výbornou gulášovou polévku, kterou mohli všichni kolemjdoucí ochutnat. Během celého bylo možné zakoupení občerstvení a jablek a moštů z ovocných sadů Tuchoraz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů