Úterý, 19. března 2024

Výsledky celostátní soutěže obcí ,,O křišťálovou popelnici 2016"

V letošním 13. ročníku soutěže ,,O křišťálovou popelnici" si putovní trofej, na níž přibylo právě jméno nového vítěze, odvezli zástupci Jihlavy..

Výsledky celostátní soutěže obcí ,,O křišťálovou popelnici 2016"

V třídění obalových odpadů je ČR na evropské špičce. Kde ale lidé třídí ve všech směrech nejlépe? Odpověď nám dávají výsledky celostátní soutěže obcí v třídění odpadů ,,O křišťálovou popelnici 2016". Jména těch nejlepších byla odtajněna tradičně na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce 2017. Ceny předali zástupci autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která je vyhlašovatelem soutěže.


Konference Odpady a obce 2017 probíhá již po osmnácté. A jak už se stalo v předchozích ročnících zvykem, bývá příležitostí k setkání pro zástupce obcí a měst, veřejné správy a široké odborné veřejnosti. Ti diskutují o aktuálních tématech v oblasti hospodaření s odpady. Hlavními body programu jsou infrastruktura pro nakládání s komunálními odpady v obcích, skladba a vlastnosti komunálních odpadů s ohledem na jejich recyklaci a využití, náklady na odpadové hospodářství obcí nebo informování obyvatel v obecních systémech nakládání s odpady.

Konference Odpady a obce 2017 se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Svazu měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Hospodářské komory ČR a města Hradec Králové. Sluší se také dodat, že i tentokrát je součástí cyklu odborných konferencí Odpadové dny 2017.

V letošním 13. ročníku soutěže ,,O křišťálovou popelnici" si putovní trofej, na níž přibylo právě jméno nového vítěze, odvezli zástupci Jihlavy. Kromě křišťálové popelnice získali i šek na 150 tisíc korun. Na stříbrnou příčku vystoupalo město Lanškroun - to si za své poctivé třídění odneslo 100 tisíc korun, z třetího místa se pak radovala obec Lety, kam putuje 70 tisíc korun. Tyto finanční odměny jsou určeny na další zkvalitnění nakládání s odpady. Kromě finančních odměn dostala obě města za své snažení také menší křišťálové popelnice.

Co se hodnotí?

V prestižní celostátní soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je pak tříděný sběr využitelných odpadů. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému aktuálně zapojeny.

Letos se do celostátního finále probojovala tato patnáctka měst a obcí:

Jablonec nad Jizerou, Jaroměř, Jihlava, Lanškroun, Olomouc, Opava, Rychnov nad Kněžnou, Šternberk, Uherské Hradiště, Velké Meziříčí, Zábřeh, Čejkovice, Lety, Ořech a Putim.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů