Úterý, 19. března 2024

Praha zastavila možné rozšíření skládky v Ďáblicích

Praha zastavila možné rozšíření skládky v Ďáblicích

Skládka v pražských Ďáblicích se nebude rozšiřovat. Pražští zastupitelé na čtvrtečním jednání zastavili pořizování změny územního plánu, která by to umožnila. Rozšiřování skládky by bylo v rozporu s odpadovým hospodářstvím hlavního města. V Ďáblicích je povoleno skládkovat do konce letošního roku, pak musí provozovatel zažádat o povolení. Od roku 2024 nebude zákon skládkování povolovat.

"Jsem ráda, že Praha bere vážně svůj cíl omezit skládkování, které zatěžuje životní prostředí. Rozhodnutí, že nebude dále usilovat o rozšiřování skládky v Ďáblicích, je krok správným směrem," uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).
Z plánu odpadového hospodářství pro Prahu vyplývá, že má dávat přednost energetickému využití odpadu, které zajišťuje malešická spalovna ZEVO. Město musí také klást důraz na recyklaci odpadu. Podle připravovaných evropských směrnic bude muset Praha od roku 2025 recyklovat až 60 procent komunálního odpadu.
Pražské služby (PSAS) loni svezly přes 258.535 tun komunálního odpadu, což je o asi 2200 tun více než v roce 2015. Z toho zhruba 52.000 tun tvořil tříděný odpad. V Praze sváží odpad kromě PSAS dalších několik firem.
Skládka v Ďáblicích, kterou provozuje firma A.S.A, existuje více než 25 let. Ročně se na ní ukládají desítky tisíc tun odpadu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů