Úterý, 19. března 2024

Třebíč spustí nový systém svozu odpadu ze židovské čtvrti

Třebíč spustí nový systém svozu odpadu ze židovské čtvrti

Třebíčská radnice spustí začátkem letních prázdnin zkušebně nový systém svozu netříděného komunálního odpadu v židovské čtvrti. Klasické popelnice, které často v úzkých uličkách zůstávají před domy na ulici celý týden, nahradí uzavíratelné plastové pytle. Lidé je budou mít v domech a vynesou je na ulici ráno v den svozu, který město zajistí dvakrát týdně.

Podle radního Pavla Heřmana ("volbaTR") přistoupilo vedení města ke změně vzhledem k estetickým a historickým hodnotám židovské čtvrti. "Na současný stav, kdy se popelnice vyvážejí jednou týdně a lidé je často nechávají na ulici celý týden, máme negativní ohlasy jak od občanů města, tak i od turistů," řekl Heřman.
Nový systém se bude týkat přibližně 80 domácností v ulicích Havlíčkova, Blahoslavova a Leopolda Pokorného. Radnice je o tom bude informovat dopisem. Pytle dostanou lidé zdarma. "Ve dny svozu v úterý a v pátek je lidé do 08:00 vynesou před dům. Budou to kontrolovat strážníci," řekl Heřman. Zkušební provoz potrvá tři měsíce, pak se systém vyhodnotí a případně upraví. Běžné roční náklady na svoz odpadu by se podle Heřmana měly zvýšit přibližně o 28.000 korun.
"Předpokládáme, že vyvážení odpadu v pytlích se bude týkat hlavně období mimo topnou sezonu. Řada domácností má topidla na pevná paliva a přítomnost popela vylučuje možnost pytlového svozu," dodal Heřman. Obyvatelé Zámostí mají podle něj stále možnost využívat také kontejnery na separovaný odpad.
Židovská čtvrť byla společně s bazilikou sv. Prokopa a židovským hřbitovem zapsána v roce 2003 na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Třebíč ročně navštíví až 35.000 turistů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů