Úterý, 19. března 2024

PAYT TOUR 2017 - 13 měst, přes 600 účastníků, velký zájem o chytrá řešení odpadového hospodářství

PAYT TOUR 2017 - 13 měst, přes 600 účastníků, velký zájem o chytrá řešení odpadového hospodářství

V průběhu dubna a května se uskutečnilo na území celé ČR 13 seminářů zaměřených na chytré řešení odpadové problematiky ve městech a obcích. Semináře měly za cíl seznámit především zastupitele měst a obcí, pracovníky odpadového hospodářství a technických služeb s inovativním a moderním způsobem nakládání s odpadem a s novým systémem plateb. Systémy ,,Zaplatíš, kolik vyhodíš" a ,,Sběr ode dveří ke dveřím" jsou velice férovým a efektivním způsobem, jak ušetřit, protože občané platí jen za to, co vyprodukují a ti, kteří omezují objem odpadu a více třídí, zaplatí výrazně méně, než ostatní.

Semináře byly přípravou na naši budoucnost, která se bez snižování objemu zpracovávaného odpadu, ale také bez maximálního třídění a recyklace surovin, neobejde. Odhadujeme, že chytré systémy dosud zavedlo na svém území pouze 10-15% českých obcí. Patří mezi ně například Staré Hradiště, Fulnek, Dalešice, Mokré u Opočna, Kyjov, Polepy u Kolína, Velký Osek nebo Chýně. Z toho je jasně vidět, že potenciál úspor je u nás poměrně veliký a prostor pro prevenci otevřený. Pokud se budeme chtít inspirovat ve světě, tak systém vážení odpadu využívají třeba v Německu, Švýcarsku nebo Švédsku.

,,Ministerstvo životního prostředí vnímá odpadové hospodářství jako jednu ze svých důležitých priorit. Nakládání s komunálními odpady ve městech a obcích je nutné zlepšit, neboť v současnosti jde na skládky až 47% komunálních odpadů," říká Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů MŽP.

Všech seminářů se zúčastnilo 647 zástupců obcí a měst. Právě vysoká účast potvrzuje, že odpadové hospodářství je oblastí, která obce a města enormně zajímá. Zlepšení hospodaření s odpady a včasná příprava na změny, které aktuální výhled spolu s projednávanými strategiemi EU přinesou, nutí obce ke změnám v myšlení. Cílem Evropské unie je v roce 2020 dosáhnout recyklace poloviny komunálního odpadu. Proto se praktické příklady zavádění chytrých řešení, která pomohou snížit množství komunálních odpadů, u všech zúčastněných setkali s velikým zájmem.

Způsob ,,Zaplatíš, kolik vyhodíš", účtuje svoz směsného komunálního odpadu podle frekvence, podle hmotnosti nebo objemu a tím nabádá k většímu třídění. Aby byl systém účinný, je třeba zvýšit množství barevných kontejnerů a rozšířit je o další složky tříděného odpadu, tedy třídit nejen papír, plasty a sklo, ale také kovy, nápojové kartony, bioodpad.

,,Ministerstvo se musí zaměřovat na posilování prevence vzniku odpadů, zlepšování třídění komunálních odpadů a zvýšení jejich materiálového využití. Je nutné, aby se množství směsného komunálního odpadu neustále snižovalo," dodává Jan Maršák, vedoucí oddělení koncepcí a technologií odboru odpadů MŽP.

Spolu s ministerstvem se na této osvětové aktivitě podílel i Institut Cirkulární Ekonomiky a síť Eurocenter.

,,Příjemně nás překvapil zájem zástupců samospráv o realizaci projektů na třídění. Již krátce po seminářích se na nás i na ostatní přednášející obracejí desítky obcí, které mají zájem o programy prevence, osvěty a zefektivnění stávajícího systému. PAYT TOUR naplnilo svoje cíle, ale tím tyto aktivity nekončí. Naopak - nastartovalo odpadovou (r)evoluci směrem k oběhovému hospodářství," hodnotí semináře Soňa Jonášová, ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky.

Zavádět chytré hospodaření s odpadem, to znamená motivovat obyvatele měst a obcí k minimalizaci objemu odpadu a tím i plateb, pomohou obcím také dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Pro obce takový systém znamená zpočátku určité investice, ale po jeho zavedení ušetří na skládkovacích poplatcích díky menšímu množství odpadů ukládaných na skládku. Počáteční investiční náklady mohou obce snížit prostřednictvím podpory z OPŽP. Do roku 2020 je v programu připraveno zhruba třináct miliard korun určených například na barevné popelnice, třídírny, kompostárny a odpadově-oběhovou infrastrukturu. Prezentace ze seminářů včetně videozáznamů vybraných přednášek najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí a Institutu Cirkulární Ekonomiky.

Video záznamy jsou k dispozici : zde.

Fotogalerie z akce: zde.

Dotační programy OPŽP: zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů