Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Japonci plýtvají jídlem. Dohánějí to účinnou recyklací

03.08.2008  |  124× přečteno      vytisknout článek

Japonci plýtvají jídlem. Dohánějí to účinnou recyklací

Japonci dovážejí velké množství potravin. Asi čtvrtinu z nich ale zbytečně vyhodí.

Podle nejnovějších odhadů japonského ministerstva zemědělství každým rokem japonské domácnosti a firmy vyhodí 19 milionů tun zbytků jídla, přičemž zhruba 6 milionů tun je bez problémů poživatelných.

To je množství, které by například nasytilo západoafrické Mali, jeden z nejchudších států světa.

Nejčtenější japonský list Jomiuri Šimbun data okomentoval slovy: Přestože je země ve světě známá užíváním energeticky nejšetrnějších technologií jako jsou třeba hybridní automobily, efektivita využívání potravin je v Japonsku překvapivě nízká.

Český problém: bioodpad

Japonsko přitom není zdaleka jedinou zemí, kde takový problém existuje: například Američané ročně vyhodí jídlo v hodnotě 48 miliard dolarů.

V chudých oblastech světa, které zasáhla současná potravinová krize, je něco takového nepřípustné.

Odpady v západních zemích navíc vyhnívají na skládkách a mimo jiné vytvářejí skleníkové plyny.

Zbytky jídla jsou problémem také v Česku, které v jejich recyklaci zaostává za zbytkem Evropy. Speciální - hnědé - kontejnery na takzvaný bioodpad jsou v Česku zatím vzácností. Změnit by to mohla novela zákona o odpadech, která mimo jiné počítá se zřízením husté sítě obecních kompostáren.

Japonská vláda podporuje recyklaci

Oproti tomu japonská vláda hledá už řadu let způsoby, jak by mohl být odpad využit. V roce 2001 schválila legislativu, která podporuje recyklaci jídla na krmivo pro zvířectvo i biopaliva. A zemědělcům se recyklace začíná vyplácet. Krmivo z odpadu je totiž až o polovinu levnější než klasické zrní.

Díky legislativním opatřením se tak Japoncům daří recyklovat přes 70 procent ze všech potravinových zbytků.

„Díky vysokým cenám potravin a energií je tento typ byznysu na vzestupu," řekl agentuře Reuters Jasufumi Miwa z Japonského vědeckého institutu.


Zdroj: Aktuálně.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Asekol s.r.o.Inisoft s.r.o.EKOLAMP s.r.o.ELEKTROWIN a.s.EKO-KOM a.s.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist