Pátek, 29. března 2024

Neoznačené PVC obaly představují riziko pro zdraví i pro recyklaci odpadů

Neoznačené PVC obaly představují riziko pro zdraví i pro recyklaci odpadů

PRAHA –  Arnika varuje spotřebitele před nákupem potravin balených v neoznačených plastových obalech. Může se totiž jednat o nechvalně známé PVC (1).  Z 18 neznačených obalů, které nechala Arnika identifikovat, bylo PVC použito u 12 z nich. „Neoznačený obal neumožňuje spotřebitelům vyhnout se riziku, které PVC představuje, a navíc způsobuje potíže při třídění odpadů,“ říká  vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC ing. Miroslava Jopková.

PVC neboli polyvinylchlorid je plast rizikový jak pro zdraví, tak životní prostředí. Úniky toxických látek doprovázejí jeho výrobu, likvidaci i používání. V řadě studií (2) bylo zjištěno, že uvolněním ftalátů nebo adipátů z PVC obalů došlo ke kontaminaci potravin. Některé z těchto látek přitom mohou poškodit reprodukční nebo imunitní systém. „To vše jsou důvody, proč se potravinám baleným v PVC raději vyhnout. S neoznačenými obaly však spotřebitelé fakticky tuto možnost ztrácejí. A jelikož u velké části neoznačených potravinových obalů, které jsme nechali zkoumat (3), bylo přítomno PVC, doporučujeme spotřebitelům raději takové výrobky nekupovat,“ vysvětluje Jopková.

Výskyt neznačených obalů souvisí se změnou obalového zákona (4), který již neukládá povinnost uvádět na obale informaci o jeho materiálovém složení. „Někteří výrobci a distributoři potravin toto uvolnění legislativy využili a přestali obaly značit. Jedná se například o fólie používané k balení sýrů na prodejnách Albert, Hypernova či Tesco. Bohužel u některých z těchto výrobků obal obsahoval PVC,“ říká Jopková.

Neoznačený obal s sebou nese ještě další negativum. „U plastových obalů spotřebitel nepozná, o jakou konkrétní umělou hmotu se jedná, není-li informace na obale přímo uvedena. V dobré víře pak snadno může PVC skončit v kontejneru na plast, kam ovšem nepatří. Během třídění jej totiž nelze bezpečně oddělit, a tak může znehodnotit tříděnou surovinu (5)“, upřesňuje Jopková.

Tímto testem plastových obalů navazuje Arnika na loňské výsledky průzkumu, během něhož objevili v obchodech kromě více než 60 druhů potravin balených do PVC také množství potravin v neznačených obalech. „Proto jsme tentokrát nechali analyzovat složení neoznačených obalů, abychom mohli spotřebitele varovat před případným obsahem PVC“, uzavírá Miroslava Jopková.

Přílohy:

(1)Více informací o polyvinylchloridu (PVC) a jeho účincích na lidské zdraví najdete na stránkách www.pvc.arnika.org

(2) Castle L, Mercer AJ, Startin JR, Gilbert J: Migration from plasticized films into foods. 2. Migration of di-(2-ethylhexyl)adipate from PVC films used for retail food packaging. Food Addit Contam. 1987 Oct-Dec;4(4):399-406

Goulas AE, Anifantaki KI, Kolioulis DG, Kontominas MG: Migration of di-(2-ethylhexylexyl)adipate plasticizer from food-grade polyvinyl chloride film into hard and soft cheeses. J Dairy Sci. 2000 Aug;83(8):1712-8.

Page BD, Lacroix GM. The occurrence of phthalate ester and di-2-ethylhexyl adipate plasticizers in Canadian packaging and food sampled in 1985-1989: a survey. Food Addit Contam. 1995 Jan-Feb;12(1):129-51.

Petersen JH, Lillemark L, Lund L. Migration from PVC cling films compared with their field of application. Food Addit Contam. 1997 May-Jun;14(4):345-53.

Saito I, Ueno E, Oshima H, Matsumoto H. Levels of phthalates and adipates in processed foods and migration of di-isononyl adipate from polyvinyl chloride film into foods. Shokuhin Eiseigaku Zasshi. 2002 Jun;43(3):185-9. Japanese.

(3) Výsledky testu obalů:

Výrobek/Obal

Výrobce/Distributor

Obalový materiál

Kuřecí prsní řízek/fólie

Vzdora, s.r.o., Všetaty

PVC

Vepřové řízky/fólie

Ahold

PVC

Kuřecí stehenní řízky, Vodňanské kuře/fólie

Agropol Food

PVC

Kynutý knedlík – borůvka/fólie

POL, s.r.o., Boží Dar

PVC

Čabajská klobása/fólie

Ahold

PVC

Králík/fólie

Trhový Štěpánov

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Kuřecí stehna, ah Quality/fólie

Ahold

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Kuřecí čtvrtky, ah Quality/fólie

Ahold

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Niva sýr Tesco

Tesco

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Sýr cihla Eideam, Hypernova

Ahold

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Aspik - vanička

Váhala s.r.o.

PVC s příměsí polyvinylacetátu

Kuřecí prsní řízky Bon Poulet - fólie

Kostelecké uzeniny

kopolymer s PVC (polyethylen:vinylacetát:PVC)

Kuřecí stehenní řízky Bon Poulet - fólie

Kostelecké uzeniny

polypropylen

Kuřecí prsní řízky Bon Poulet – podkladový nasákavý materiál

Kostelecké uzeniny

polyethylen upravená celulóza

Bacon – jemná slanina E. Anhrent - tácek

Tulip food company, Německo

polyethylen

Sýr Blaťácké zlato

Plus

polyethylen

Duo trvanlivých salámů

Ahold

PET

Labužnický talíř

Stockmeyer

PET

 

(4)  Zákon č. 66/2006 Sb. , kterým se mění zákon 477/2001 Sb. Zákon povinnost značit nenařizuje, pouze předepisuje  formu, jakou by měly být obaly označeny, pakliže se pro tento krok rozhodne sama osoba, která uvádí obal nebo balený výrobek na trh.

(5) Samotné PVC se netřídí. Pokud se přimísí do ostatních plastů, působí zde problémy. Například linky na zpracování PET lahví tento plast drtí a potom rozplavováním oddělují jednotlivé druhy plastů od sebe. Polyethylen a polypropylen je lehčí než PET a plave, PVC ovšem stejně jako PET klesá ke dnu a nelze je tímto způsobem od sebe oddělit. Pokud se tedy PVC dostane nějakým způsobem (například jako etiketa) mezi PET, znehodnotí cennou surovinu. Internetové zdroje uvádí, že jediná láhev z PVC znehodnotí 33 až 50 tisíc PET láhví.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů