Čtvrtek, 28. března 2024

Za větší podíl vytříděného odpadu slibuje Kadaň nižší poplatky

Za větší podíl vytříděného odpadu slibuje Kadaň nižší poplatky

Za větší podíl vytříděného odpadu slibuje Kadaň na Chomutovsku svým obyvatelům nižší poplatky. Podle starosty Jiřího Kulhánka (ODS) o desetinu víc vytříděného odpadu umožní zlevnit o 50 korun, řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci. Pomoci mají i barevné tašky na třídění.

"Objednali jsme jich 500. Pořizovací cena je asi 100 korun, budeme je místním prodávat za 40 korun," vysvětlil starosta. Současný poplatek za odpad je v osmnáctitisícovém městě 496 korun za rok. Podle Kulhánka pomohlo zlevnění svozu odpadků ve městě před třemi lety už pořízení popelnic a svozového auta na bioodpad, protože jeho uložení je desetkrát levnější než uložení na skládku komunálního odpadu.

Se svozem bioodpadu začali vloni také v nedalekém Chomutově, který má více než dvakrát víc obyvatel než Kadaň. Lidé mohou uložit biologický odpad z domů nebo zahrádek do speciálních hnědých pytlů, v některých částech města jsou i speciální kontejnery. Poplatek za svoz odpadků je ve městě 500 korun ročně.

Obyvatelé Ústeckého kraje ve třídění odpadu v průměru na celý region příliš úspěšní nejsou. Podle statistik společnosti Asekol, která se zabývá zpětným odběrem drobných elektrospotřebičů, skončil kraj v roce 2011 na posledním místě. Také ve třídění ostatních odpadů se Ústecký kraj drží na spodních příčkách, v roce 2011 byl podle společnosti Ekokom třetí nejhorší a množství vytříděného odpadu navíc mírně klesalo. Každý občan kraje vyprodukuje ročně asi 500 kilogramů komunálního odpadu, dále využito je 25 až 32 procent. V kraji je více než 17.000 nádob na třídění odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů