Čtvrtek, 28. března 2024

FOND ASEKOL OPĚT ROZDĚLÍ DVA MILIONY NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

dotaci mohou získat projekty zaměřené na recyklaci a sběr elektra...

FOND ASEKOL OPĚT ROZDĚLÍ DVA MILIONY NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Nezisková organizace ASEKOL vyhlásila již sedmý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL. I letos v něm mohou obce, kraje, nevládní neziskové organizace a provozovatelé sběrných dvorů požádat o finanční příspěvek pro projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektrozařízení, a to do 31. března 2014. Rozdělovat se budou dotace v celkové hodnotě 2 milionů korun. Od roku 2008 Fond ASEKOL podpořil téměř 250 projektů, mezi něž rozdal skoro 15 milionů korun.

Fond ASEKOL rozdělí dotace ve třech tematických okruzích. "Tři programy zaměřené na osvětu, rozšíření či rekonstrukci sběrných míst zajišťují pomoc fondu v rozličných oblastech zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení," říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Žadatelé o dotaci mohou posílat své přihlášky během února a března 2014 na adresu sídla společnosti ASEKOL. Přihlášky se podávají pomocí formuláře "Přihláška do grantového řízení", který je k dispozici na www.asekol.cz, v sekci Fond ASEKOL, spolu s doplňujícími informacemi. V dubnu proběhne vyhodnocení přihlášek, v květnu vyhlášení výsledků a uzavření smluv. ASEKOL očekává, že podpořené projekty budou realizovány do prosince 2014.

"Cílem je přispět k ochraně životního prostředí podporou zajímavých projektů, které o ni dlouhodobě usilují. Stejně jako každý rok věříme, že usnadníme cestu k cíli za zlepšením kvality a zefektivněním zpětného odběru elektrozařízení," říká Mikulová a dodává: "Aby podporu získalo co nejvíce projektů, doporučujeme při vyplňování přihlášky dbát především na dodržení formálních náležitostí a základních parametrů, jako je například minimální podíl spolufinancování ze strany žadatele."

Fond ASEKOL navazuje na šestiletou tradici, během níž podpořil 243 projektů, mezi které rozdělil téměř 15 milionů korun. V loňském roce byla například rozdána dotace ve výši necelých 2 milionů korun mezi 49 projektů. "Každoročně se ukazuje, že Fond ASEKOL pomáhá realizovat velké množství prospěšných a záslužných projektů, které pomáhají hlavně s kvalitou sběru a třídění elektroodpadu v malých obcích, kde na to bohužel není dostatek prostředků. Nejčastěji se jedná o zabezpečení sběrných dvorů, jejichž časté vykrádání výrazně komplikuje práci jejich provozovatelům," uzavírá Mikulová.


Tabulka programů vypsaných pro rok 2014

Vypsané programy

Náplň programů

Intenzita

Cílem je vytvořit nebo zvýšit počet sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšit jejich dostupnost

Rekonstrukce

Je zaměřena na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení

Osvěta

Je zaměřena na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů