Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Přerova budou moci prodat PET lahve do sběru

Obyvatelé Přerova budou moci prodat PET lahve do sběru

Obyvatelé Přerova budou moci jako jedni z prvních v zemi prodat použité PET lahve do sběru. Tamní technické služby se rozhodly zahájit v květnu výkup umělohmotných lahví, aby se jich v ulicích nepovalovalo tak velké množství jako nyní. Za kilogram PET lahví lidé dostanou korunu, řekl dnes ČTK jednatel Technických služeb města Přerova Václav Zatloukal.

"V celorepublikovém měřítku jde o jednu z prvních vlaštovek a uvidíme, jestli se tato novinka v Přerově ujme. Zkušenosti v České republice s výkupem této komodity takřka neexistují, takže nemáme k dispozici žádné srovnávací údaje. Přesto to chceme zkusit," uvedl Zatloukal.

V první fázi budou technické služby ve sběrném dvoře vykupovat stlačené čisté PET lahve modré, zelené a bílé barvy. Později uvažují o jejich třídění podle barev. "Vykoupené láhve poputují na třídicí linku a pak do běžného výkupu. Loni jsme zpracovali 318 tun PET lahví, což jistě není zanedbatelné číslo. Uvidíme, jestli lidé budou mít od května zájem umělohmotné láhve zpeněžit," podotkla Miroslava Švadlenková z technických služeb.
Podle Zatloukala by tímto návrhem mohli být motivováni nejen lidé, kteří nakupují plastové láhve ve větším množství, ale i ti, kteří si chtějí jednorázově přivydělat. "V žádném případě to ale není návod pro zloděje, aby nám v ulicích vykrádali odpadové nádoby pro PET láhve, kterých máme po Přerově rozmístěných skoro 270," uvedl.

Technické služby v únoru vyzvaly přerovské školáky a předškoláky, aby se zapojili do sběru starého papíru. Školní kolektivy mohly vyhrát příspěvek na školní výlet nebo učební pomůcky a děti z mateřských škol hračky či sladkosti. "Motivační program se nám osvědčil. Za necelé dva měsíce nasbírali školáci bezmála 80.000 kilogramů starého papíru. Tak vysoké číslo jsme opravdu nečekali. Proto se směle pouštíme i do experimentu s PET láhvemi," dodal Zatloukal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů