Čtvrtek, 28. března 2024

ČIŽP: V Plzeňském kraji klesá počet malých černých skládek

ČIŽP: V Plzeňském kraji klesá počet malých černých skládek

V Plzeňském kraji klesá počet malých černých skládek. Přispěly k tomu kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a městské policie i osvěta, řekli ČTK ředitel ČIŽP Erik Geuss a ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Hořčicová. Zlepšuje se podle nich systém sběru odpadů i myšlení hlavně mladých lidí. Skládek ubývá celorepublikově na vesnicích i okrajích měst.

"U malých černých skládek je skutečně vidět, že občané už nejsou tak krátkozrací, aby si znečišťovali své nejbližší okolí různým komunálním odpadem. Navíc si vlastníci hledí svých pozemků," uvedl Geuss.

Dnes podle něj rozumný občan ví, že může jednou za čas odložit do sběrného dvora odpad, který nelze dát do popelnice. Síť dvorů se díky dotacím stále rozšiřuje a dobře funguje i systém zpětného odběru přístrojů. "Navíc je osvěta. Lidé si začali uvědomovat, že by to dělat měli," řekl. Zejména mladá generace podle něj vnímá černé skládky výrazně negativněji než ta starší a také obce pochopily, že náklady na systém sběru jsou značně menší než na hlídání a likvidaci ilegálních skládek.

Problémem podle zástupců inspekce ale může výhledově být, že nebezpečné odpady začínají být finančně zajímavé pro skupiny, které s nimi nakládají nezákonně. Využívají podobný systém jako u karuselových podvodů s DPH. Dostanou zaplaceno za likvidaci odpadu, který ale nezneškodní, a po několikanásobné změně majitele i smícháním s dalšími druhy odpadů jej odvezou třeba na pozemek, který prodají developerovi na stavby domů.

"Alarmující je trochu to, že se do oblasti nakládání s odpady, a to zejména nebezpečnými, přesunuje pozornost, řekl bych, zločineckého podsvětí. To je riziko budoucnosti a tomu se chystáme čelit," uvedl Geuss. Odpadářská problematika začíná být finančně zajímavá a přitahuje například podnikatele s LTO (lehkými topnými oleji). "Princip podvodů se dá kopírovat," řekl šéf inspekce. Kriminalita spojená odpady je už nyní podle mezinárodní policejní organizace Interpol ve finančních objemech na čtvrtém až pátém místě.

Nelegální skládky ohrožují přírodu i kvalitu povrchových vod. V Plzeňském kraji je podle ředitele ČIŽP toto "podnikání" velmi rozvinuté. Je to podle něj zřejmě dáno tím, že přibývá developerských projektů, kde se dá odpad nelegálně uložit.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů