Čtvrtek, 28. března 2024

Do kotlíkových dotací přibude letos dalších 300 milionů korun

 Do kotlíkových dotací přibude letos dalších 300 milionů korun

Dotace na výměnu starých kotlů za nové posílí ještě letos o dalších 300 milionů korun. Ministerstvu životního prostředí (MŽP) to umožní Evropská komise. Podmínkou ale je, že se peníze využijí pouze na zdroje, které využívají obnovitelné zdroje energie (OZE), tedy na kotle na čistou biomasu nebo na tepelná čerpadla. Zájem ze strany krajů bude ministerstvo projednávat v příštích týdnech, řekla ČTK mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

"Zájemci o koupi těch nejekologičtějších kotlů se tak mohou ještě letos těšit na další peníze," komentoval navýšení dotací ministr Richard Brabec (ANO). Kraje podle něj budou moci peníze využít na pokrytí žádostí o zdroje OZE v zásobnících nebo i na další krajská kola.

Brusel podle mluvčí doposud trval na tom, aby se nejdříve vyčerpala první třímiliardová výzva a vyhodnotily její ekologické efekty, teprve poté se měly uvolnit další tři miliardy z evropských fondů v rámci další vlny kotlíkových dotací. "Nakonec s ní (EK) ministerstvo vyjednalo, že dalších deset procent z výše jednotlivých výzev, tedy celkem ze tří miliard korun, může MŽP poslat do krajů ještě letos," řekla.

Jedinou podmínkou ale je, že peníze budou použity pouze na ty nejekologičtější zdroje. Zatím největší zájem je v takzvaných kotlíkových dotacích o kombinované kotle na uhlí a biomasu zároveň, až 40 procent všech celorepublikových žádostí míří ale na dražší zdroje - tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

Největší zájem o tepelná čerpadla je v Královéhradeckém a Jihočeském kraji, kotle na biomasu před ostatními zdroji jednoznačně dominují ve Zlínském a Jihomoravském kraji. O kotle pouze na uhlí je zatím zájem nejmenší. Zájem o dotace v řadě krajů trvá. Například v Olomouckém kraji z připravených 166 milionů korun nevystačí peníze na 600 až 700 žadatelů. Hejtmanství proto požádalo ministerstvo, aby v dalším kole dotací na výměnu kotlů byli tito lidé upřednostněni.

Zástupci českých výrobců kotlů a Asociace podniků topenářské techniky však v pondělí upozornili, že na seznamu výrobků a technologií, na něž lidé při výměně kotlů za ekologické dostanou dotace, jsou zřejmě i kotle, které stanovené podmínky nesplňují. Testy jednoho z kotlů dokonce vycházely tak, že by se na českém trhu správně vůbec neměl prodávat.

Roubíčková k tomu uvedla, že prozatím nebylo potvrzeno, že by nějaký kotel nesplňoval podmínky programu. Ministerstvo má spolu se Státním fondem životního prostředí nicméně připravené postupy, jak zajistit případnou výměnu kotlů bez nutnosti vracet poskytnuté dotace v případě, že by se prokázalo, že nějaký kotel podmínkám nevyhovuje.

Do roku 2020 je podle MŽP na tyto dotace připraveno devět miliard korun z fondů EU. Vyměněno za ně má být postupně až 100.000 starých kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů