Čtvrtek, 28. března 2024

V boji proti perutýnům, jedovatým rybám, se je Kuba učí jíst

V boji proti perutýnům, jedovatým rybám, se je Kuba učí jíst

Pokud své nepřátele nedokážete porazit, pak je snězte! To je strategie, kterou přijala Kuba v boji proti invazi perutýnů - jedovatých ryb, které se tam zatoulaly z dáli svých domovských vod v jižním Pacifiku a Indickém oceánu. Díky svým jasným barvám střídajícím se v pruzích i díky bohatým ostnům, které jim propůjčují jedinečný vzhled, jsou perutýni oblíbenou rybou akvaristů. Pro ekosystémy Karibského moře a Mexického zálivu, kde se objevili asi před deseti lety, jsou ale doslova pohromou.

Tato ryba se zdržuje kolem korálových útesů této oblasti a skvěle se jí tam daří, zatímco hoduje na menších druzích a všechny potenciální predátory zahání jedovatými ostny. Tedy krom člověka. Ve snaze ubránit se před invazí perutýnů začali Kubánci podávat perutýny k večeři. Zabíjejí tak dvě mouchy jednou ranou - jednak si dopřejí chutné maso a jednak pomůžou ochraně ekosystému.

Podle Delmise Cabrery, mořského biologa Národního akvária v Havaně, byli perutýni poprvé v kubánských vodách zaznamenáni v roce 2007, kdy se tam zřejmě dostali náhodou z něčího akvária. Během dvou let se jejich populace rozšířila tak, že ostrov doslova obklopili. Do jejich blízkosti se neodváží ani žraloci, což jim dává prostor volně se množit.

Problém je to tak vážný, že se dostal i na jednání regionálních vlád. Ale Kubánci nehodlají čekat, až se vlády dohodnou, co s perutýny. Raději do boje nasadili vlastní sítě a apetit. "Víme, že je to jedovatý druh, což s sebou nese jistá rizika," poznamenal Cabrera. "Ale zároveň má velmi chutné maso," citovala jej agentura AFP.

Například v Japonsku se perutýni konzumují celé roky. A stejný přístup jako na Kubě už se začíná ujímat i v dalších zemích amerického kontinentu. Do svých kuchyní ho přijímají hospodyňky i šéfkuchaři v Kolumbii, Kostarice, Mexiku i na jihu Spojených států.

Restaurace se snaží z této novinky vytvořit módní záležitost, i když někteří zákazníci mají strach perutýny ochutnat. Může za to jejich pověst - o perutýnech je známo, že dokážou bodnout svými ostny i plavce nebo rybáře. Symptomy pak zahrnují bolest, otoky i alergické reakce.

"Snažíme se je zavést na menu, ale vzhledem k tomu, že všichni vědí, že je to jedovatá ryba, není to jednoduché," poznamenává manažer havanské restaurace Santy Pescador Carlos Fonseca.

Také příprava perutýna vyžaduje trochu opatrnosti. "V páteři jsou jedovaté žlázy, které mohou způsobit ochrnutí dýchacích cest, bolest svalů a až třídenní horečku, pokud se píchnete," říká šéfkuchař restaurace Santy Pescador, třicetiletý Noriesky Gao. A protože je tento invazivní druh na Kubě stále relativní novinkou, Gao se společně s kolegy snaží vymyslet, jak vlastně maso perutýna upravovat. Úspěšně už experimentoval například se suši z perutýna.

"Zákazníkům to chutnalo. Perutýn má bílé, šťavnaté maso. Tady ho lidi obvykle jedí syrové," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů