Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odborníci z Brna mapují a množí ohrožené dřeviny v Česku

Odborníci z Brna mapují a množí ohrožené dřeviny v Česku

Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně mapují ohrožené dřeviny v Česku. Některé z nich rozmnožují, aby mohli posílit jejich zastoupení v přírodě. Jedním z výstupů projektu s rozpočtem 9,6 milionu korun bude Červená kniha dřevin ČR, jež zatím v podobném rozsahu neexistuje.

"Z ohrožených druhů se v této fázi projektu rozmnožují jilm habrolistý, jilm vaz i jilm horský, dále dub pýřitý, jeřáb břek a dřín jarní," řekl ČTK vedoucí Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Luboš Úradníček.

Červená kniha dřevin se stane podkladem pro případné legislativní úpravy vyhlášky z roku 1992. Podle odborníků z Mendelovy univerzity ve vyhlášce mnoho ohrožených druhů chybí.

Plody a semena odborníci sbírají hlavně na území Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, případně v biosférické rezervaci Dolní Morava, která je partnerem projektu. Kvůli množení dřevin byly ve Křtinách postaveny dva skleníky s příslušenstvím.

Vypěstované rostliny poslouží na posílení existujících populací, případně pro obnovu zaniklých populací v přírodě. Poznatky získané při množení lze pak využít v záchranných programech v celém Česku.

Projekt podpořený z fondů Norska, Islandu a Lichtenštejnska počítá také s vytvořením Červené knihy ohrožených druhů lužních lesů Biosférické rezervace Dolní Morava a Červeného seznamu ohrožených druhů Školního lesního podniku Křtiny. Vědci průběžně informace zveřejňují na webových stránkách cerveneseznamy.mendelu.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů