Čtvrtek, 28. března 2024

Firma SATES MORAVA navezla 2 tisíce tun odpadu na lesní pozemek. Dostala pokutu 350 tisíc korun

Firma SATES MORAVA navezla 2 tisíce tun odpadu na lesní pozemek. Dostala pokutu 350 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci uložili pokutu 350 tisíc korun společnosti SATES MORAVA spol. s r.o. Tato stavební firma neoprávněně navezla na pozemek v katastru obce Zábešní Lhota na Přerovsku přes dva tisíce tun stavebních a demoličních odpadů. Nebylo to přitom první porušení zákona o odpadech, kterého se tato společnost dopustila.

Firma byla samotným původcem odpadu a místo, kam ho v roce 2014 navezla, nebylo ze zákona pro nakládání s odpady určeno. ,,Jednalo se o lesní pozemek, u nichž platí obecná zásada, že si každý musí počínat tak, aby nebyly ohrožovány nebo poškozovány," uvedl Radek, Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci. Inspektoři prokázali, že navezený odpad pocházel převážně z rekonstrukce ulic Losertova a Palackého v Lipníku nad Bečvou, kterou firma SATES MORAVA prováděla. U této stavby také nevedla průběžnou evidenci o odpadech a nakládání s nimi. Nepodala ani hlášení o druzích a množství odpadů.

,,Při stanovení výše pokuty jsme zohlednili, že se nejednalo o první porušení zákona o odpadech, kterého se tato firma dopustila. Už v roce 2012 jsme jí uložili pokutu 90 tisíc korun za nakládání se 180 tunami odpadu na místě, které k tomu nebylo určené. Proto nyní následovala sankce vyšší," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Společnost SATES MORAVA se proti pokutě 350 tisíc odvolala, ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo.

SATES MORAVA.jpg

SATES MORAVA 2.jpg

3.8.2016 - Jana Jandová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů