Pátek, 29. března 2024

Brabec věří, že zákon o ovzduší u Ústavního soudu obstojí

Brabec věří, že zákon o ovzduší u Ústavního soudu obstojí

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří, že novela zákona o ochraně ovzduší obstojí před Ústavním soudem. Novinářům to řekl dnes ve Sněmovně po schválení předpisu dolní komorou. Pravicová opozice předtím avizovala, že novelu u Ústavního soudu napadne, protože zasahuje do práva na soukromí a domovní svobody. Brabec je s výslednou podobou předpisu spokojen, považuje ji za vyváženou.

Ministr připomněl, že samotné fyzické kontrole úředníků v domácnosti, za jejíž odmítnutí má hrozit postih až 50.000 korun a která ODS a TOP 09 vadí především, musí předcházet řada kroků. Kontrola v domácnosti až krajním řešením. "Reálně těch případů bude minimum, především sázíme na to, že tady bude určitý preventivní účinek normy," řekl Brabec. Dnes podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout.

Úpravu ministerstvo probíralo s řadou expertů, podle kterých splňuje všechny požadavky, aby vyhověla ústavě, řekl Brabec. "Jeden z ústavních principů se týká i ochrany životního prostředí. Myslíme, že po více než roční debatě se to vyvážení (ústavních principů) podařilo nastavit dobře," uvedl.

Podobný princip podle Brabce už funguje v zákoně o ochraně zdraví, kdy mohou při zvýšené hladině hluku do domácností vstoupit pracovníci hygienické stanice. "Pro mě je daleko větší ohrožení emise karcinogenních látek, než třeba ze zvýšené hladiny hluku," řekl ministr. Když už postup jednou Sněmovna schválila v analogickém případě, není jasné, proč by měl přijít v tomto případě návrh na zrušení zákona, uvedl Brabec. Právo opozice na jeho využití však respektuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů