Úterý, 19. března 2024

Odpadové hospodářství v České republicepotřebuje novou legislativu

Odpadové hospodářství v České republicepotřebuje novou legislativu

Legislativní rada vlády ČR (LVR) bude na svém jednání dne 3.listopadu2016 projednávat novelu zákona o odpadech a zákon o výrobcích s ukončenou životností. Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), které již více než rok analyzuje sektor odpadového hospodářství z pohledu ekonomie regulace, pokrok v legislativním procesu vítá, neboť zmíněné zákony považuje za klíčový vstup pro udržitelnou budoucnost odpadového hospodářství v České republice.

,,Společným jmenovatelem obou zákonů je především motivace směřovat subjekty odpadového sektoru k naplnění požadavků Evropské unie v oblasti odpadového hospodářství. Tyto požadavky, jejichž společným jmenovatelem je zvýšení využitelnosti směsného odpadu a vyšší tlak na třídění a recyklaci, jsou pro členské státy závazné a bez nové legislativy bude jejich naplnění velmi obtížné. I tak zákony připravené ministerstvem životního prostředí vnímáme," říká k projednávaným zákonůmAleš Rod, ředitel pro výzkum z Centra ekonomických a tržních analýz. ,,Ve velmi regulovaných odvětvích, mezi které patří i odpadové hospodářství, je úzký počet zájmových skupin, které tvrdě hájí své - často protichůdné - zájmy. Z pohledu ekonomie regulace je velmi zajímavé sledovat dopady tohoto jejich chování na efektivitu celého odvětví,"dodává Rod.

Potvrzují se předpoklady, že se názory jednotlivých zájmových skupin střetávají především u výše tzv. skládkovacího poplatku, který bude determinovat způsob nakládání s odpady v následujících letech. Zásadním bodem zákona o odpadech je tak stanovení výše poplatku za skládkování ve spojení s avizovaným zákazem skládkování využitelného odpadu od roku 2024. Proměnlivé nastavení výše poplatku v čase má celý sektor směřovat k žádoucí vyšší míře energetické využitelnosti odpadu, bez jejichž budování se neobejdeme. K tomu, aby společnost dostala zásadní impulz k recyklaci většiny komunálního dopadu, by se totiž stávající poplatková politika musela zvýšit zhruba sedminásobně.

,,Tato výše by bylasamozřejmě zcela nepřijatelná pro obce i domácnosti, na jejichž bedraby byly přeneseny zvýšené náklady. Kompromisní řešení v podobě vazby výše poplatku na splnění recyklačních cílů dané obce představuje elegantní řešení využívající pozitivní ekonomické motivace. S napětím tak budeme sledovat, zda tato konstrukce přežije následující legislativní proces, v němž očekáváme ostré útoky zájmových skupin hájících status quo,"vysvětluje Aleš Rod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů