Čtvrtek, 28. března 2024

Odpad je materiál a v ideálním případě vůbec nevzniká

Cílem semináře, na kterém vystoupili i odborníci ze Státního fondu životního prostředí ČR, bylo seznámit zástupce obcí s dotačními možnostmi, které nabízí OPŽP 2014-2020 v oblasti odpadového hospodářství.

Odpad je materiál a v ideálním případě vůbec nevzniká

Představeny byly rovněž úspěšné projekty a vhodné nástroje pro předcházení vzniku odpadů, které by obce mohly realizovat i pro své občany.

Účastníkům semináře byl například představen systém "Door to Door" (sběr odpadů v pytlích od dveří - kdy občané pytel odevzdají před vlastním domem) a princip ,,Pay As You Throw" (zaplať, kolik vyhodíš - např. podle velikosti popelnice), které hrají důležitou roli v novele zákona o odpadech, kterou Ministerstvo životního prostředí aktuálně představilo na Legislativní radě vlády. Soňa Jonášová z Institutu Cirkulární Ekonomiky představila výhody systémů a příklady dobré praxe v obcích Jiřetín pod Bukovou a Trojanovice (v Beskydech).

Jiří Sedlák z institutu ,,Bez obalu" představil pilotní obchod (na Bělehradské ulici v Praze), kde jsou prodávány potraviny do vlastních přinesených obalů.

V oblasti předcházení vzniku odpadů je velmi aktivní například Magistrát města Brna. Jeho zástupkyně Veronika Singrová představila aktuální akce, které vznikaly ve spolupráci se studenty tamních vysokých škol. Konkrétně se jedná o čtyři sběrná střediska RE-USE ,,Druhý život", kam lidé darují nepotřebou věc do sbírky a zájemci si tuto věc za symbolickou cenu zakoupí. Všechny získané finanční prostředky jsou využity na financování projektu ,,Květiny v Brně", který tyto prostředky použije na výsadbu okrasných květin ve městě. Dále je to tzv. ,,Nábytková banka", kam občané odevzdají nepotřebný nábytek a klienti sociálního odboru magistrátu, kteří potřebují dovybavit domácnost, se mohou o tento nábytek přihlásit.

Na semináři zazněly i informace o novém kolektivním systému zaměřeném na zpětný odběr pneumatik ELTMA. Pokud je pneuservis nebo autoservis označen logem Kolektivního systému ELTMA, je zde garantováno, že bude s ojetými pneumatikami naloženo ekologicky.

Předcházení vzniku odpadů pomáhá i portál Nevyhazujto.cz - Věci s příběhem, kde je možné uveřejnit fotku nepotřebné věci. Nejčastěji během jednoho dne se pro ni najde zájemce, který si danou věc po domluvě odveze a dále využívá.

Ke snižování odpadů pomáhá důsledná komunikace s občany, shodli se letošní výherci tzv. Odpadového Oskara. Ten je udělován každoročně obcím s nejnižší produkcí komunálního odpadu (Odpadový Oskar). V jednotlivých kategoriích byly letos oceněny a cenu si na semináři převzaly obce Modrava, obec Staré hradiště, obec Mokré a jejich Informační zpravodaj.

Odpolední blok byl zaměřen na tzv. oběhové hospodářství. Milan Chromík (ČAOBH) a Katarína Dobrociaková (VIZE 2024) informovali o příkladech dobré praxe omezování vzniku odpadů ve světě i u nás. O potřebnosti přechodu z lineárního hospodářství na oběhové.

Ministerstvo životního prostředí seznámilo zástupce obcí s pokroky v přípravě nové odpadové legislativy a s přínosy ,,Programu předcházení vzniku odpadů v ČR" jako hlavního strategického dokumentu prevence vzniku odpadů.

Na závěr představili zástupci Státního fondu životního prostředí ČR možnosti podpory z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a Národního programu Životní prostředí v oblasti odpadového hospodářství. V rámci OPŽP aktuálně běží až do konce listopadu dvě výzvy zaměřené na projekty předcházení vzniku odpadů, například prostřednictvím domácích kompostérů pro občany, ale také na sběr, třídění a další zpracování odpadů. Vedle dotace je možné na některé typy projektů čerpat i zvýhodněnou půjčku od Státního fondu životního prostředí ČR.

Akce se uskutečnila v rámci Evropského týdne pro snižování množství odpadů (The European Week for Waste Reduction) a koordinátorem pro ČR se pro letošní rok stalo Ministerstvo životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů