Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Frýdku-Místku se otevřelo arboretum

Ve Frýdku-Místku se otevřelo arboretum
Ve Frýdku-Místku se dnes otevřelo nové arboretum. Naučná zahrada na ploše téměř dvou hektarů má návštěvníkům nabídnout možnost relaxace uprostřed zeleně. Náklady na vybudování arboreta byly zhruba 13 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše město F-M).
Arboretum v těsné blízkosti hospice a nemocnice tvoří mnoho druhů dřevin, rostlin a travin, které jsou doplněny o odpočinkové plochy s lavičkami a pergolami. Jeho součástí jsou také jezírka spojená vodním korytem, přes které se klenou lávky.
Při budování arboreta se podařilo uchovat původních 40 stromů, dalších 126 stromů a téměř 3600 keřů bylo vysazeno. "Arboretum je rozděleno na horní a dolní část, přičemž horní část by měla výhledově splňovat i určitou výukovou funkci. Skládá se z osmi celků, které jsou rozděleny podle jednotlivých rostlinných druhů," uvedl Petr Vykrut ze zahradní firmy, která měla vznik arboreta na starosti a v následujícím roce se bude starat o jeho údržbu.
V horní části návštěvníci najdou například vřesovištní rostliny jako jsou rododendrony, azalky či vřesy nebo růže v rosariu, ale i jehličnaté dřeviny a léčivé rostliny. "Spodní část arboreta je spíše koncipovaná jako přírodní park s velkými travnatými plochami," uvedl Vykrut.
Největší překážkou při vzniku arboreta byl podle něj podmáčený terén. "Ne nadarmo se tady tomu říká, že je to na bažinách. Opravdu část těch cest se musela budovat s pomocí speciálních sítí, aby byla zvýšená nosnost těch komunikací," uvedl Vykrut. Po roční údržbě zahradní firma správu arboreta předá technickým službám.
Kajzar připomněl, že výstavbu arboreta financovalo město, které na jeho vybudování získalo dotaci více než 3,5 milionu korun. Oplocené arboretum bude přístupné od dubna do října, vždy od 08:00 do 20:00, od listopadu do března bude zavřeno.
Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů