Čtvrtek, 28. března 2024

5 + 1 tip při rekonstrukci koupelny: Myslete na ekologii, hygienu i designové prvky

Koupelna s toaletou obvykle patří mezi místnosti, které si přejeme zrekonstruovat, ale ke změnám se odhodláváme delší dobu.

5 + 1 tip při rekonstrukci koupelny: Myslete na ekologii, hygienu i designové prvky

Přitom jen na toaletě strávíme podle průzkumů až tři měsíce života. Právě proto je vhodné věnovat vybavení koupelny dostatek času. Ještě než začnete s rekonstrukcí, přečtěte si praktické a jednoduché tipy, podle čeho se při proměně rozhodovat a čemu věnovat při výběru sanitární techniky zvýšenou pozornost.

Tip č. 1: Při rekonstrukci zohledněte přívod vody

Pokud jste se rozhodli pro kompletní proměnu koupelny, zamyslete se v první řadě nad rozvody vody, do nichž můžete při rozsáhlé rekonstrukci zasáhnout. Výsledný vzhled koupelny, výběr zařizovacích prvků i sanitární techniky závisí právě na rozvržení odpadního systému a vody. V současné době jsou však v nabídce WC předstěnové systémy, které umožňují napojení na přívod vody ze dvou stran, montážními otvory zezadu či shora. Takovéto moduly se hodí do již existujících staveb, protože díky dvěma možnostem propojení toalety s přívodem vody není nutné do rozvodů příliš zasahovat a WC lze i bez větších úprav umístit dle konkrétních požadavků.

Tip č. 2: Toaleta neplní jen účelovou funkci, může nést i prvky designu

Konkrétní typ toalety vybírejte vždy podle potřeb členů domácnosti. Platí, že pro vysoké lidi je vhodnější klozet se zvětšenou výškou, naproti tomu rodiny s dětmi by si měly k WC pořídit navíc sedátko s integrovanou vložkou pro redukci velikosti dosedací plochy. Kromě pohodlí dbejte i na vzhled toalety a celkový design koupelny. Ten podtrhnou vhodně zvolená ovládací WC tlačítka. ,,Při výběru ovládacích tlačítek je důležitá jejich kompatibilita s předstěnovým instalačním systémem. Je totiž možné si pořídit základní tlačítka z bílého plastu a časem je právě díky kompatibilitě jednoduše vyměnit za designovou variantu," radí Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast, jejíž ovládací tlačítka z kolekce FLAT získala prestižní ocenění Red Dot Award. Celistvý vzhled koupelny podpoříte sladěním ovládacího tlačítka s vodovodními bateriemi umyvadla i sprchy či vany.

Tip č. 3: Ekologické varianty šetří přírodu a sníží vaše měsíční výdaje

Při rekonstrukci koupelny máte ideální možnost zařídit ji novými úspornějšími prvky. Výraznou ekologickou proměnou prošlo splachování. Zatímco dříve bylo běžné při spláchnutí využít i 12 litrů vody, dnes jsou standardem dvojitá splachování, kdy vybíráme většinou mezi 3 a 6 litry. ,,Ještě nižší spotřebu nabízí splachovací systém Ecology, který taktéž disponuje dvojitým splachováním, avšak využívá pouze 2 až 4 litry. Při jednom spláchnutí tak ušetříte až 2 litry vody. Pořizovací cena je navíc stejná jako u standardního splachování," doporučuje Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast, jejíž české výrobky i náhradní díly se vyznačují rychlou dostupností. Úspornou variantou jsou také systémy s funkcí stop, která umožňuje proud vody kdykoliv zastavit.

Kromě ekologické toalety můžete vybírat i úsporné vodovodní baterie, které snižují průtok vody. Standardem jsou pákové baterie, které umožňují jednoduše nastavit požadovanou teplotu a také vypnout proud vody jen jedním pohybem. Pokročilejší variantou jsou bezdotykové baterie, jejichž senzory lze nastavit na určitý časový úsek, kdy teče voda. Existují rovněž úsporné sprchové hlavice s nižším průtokem, případně si můžete zakoupit do stávající sprchové hlavice redukci průtoku.

Tip č. 4: Bidet či pisoár je v moderních koupelnách standardem

Dříve byl bidet i pisoár doménou veřejných toalet, avšak v posledních letech se zájem domácností o tuto sanitární techniku zvyšuje. Rekonstrukci koupelny tak můžete využít k jejich pořízení. Používání bidetu je oproti toaletnímu papíru k lidskému tělu šetrnější a hygieničtější, pisoár je zase méně náročný na udržování čistoty. U bidetu platí, že by měl stát v blízkosti WC. Pokud na něj nemáte v koupelně místo, dobře poslouží i bidetová sprcha či sedátko.

Tip č. 5: Následujte trendy s walk-in sprchou

Krásnou a pohodlnou koupelnu dotváří nejen toaleta, ale také vhodně zvolený sprchový kout či vana. Stále aktuálním trendem jsou walk-in sprchy, které nejenže působí v prostoru vzdušně a čistě, ale navíc jsou snadné na instalaci a následnou údržbu. Sprchové stěny se skládají ze skla, které je zčásti upevněné do protější stěny, odtokového žlabu zapuštěného do podlahy a vodovodní baterie s hlavicí. V případě, že se rozhodnete pro walk-in sprchy, věnujte pozornost výběru kvalitního odtokového žlabu. Ten zamezí přetékání vody ze sprchy do dalších částí koupelny. Ideální je průtok alespoň 60 litrů za minutu.

Tip navíc: I drobnost dokáže proměnit vaši koupelnu

Pokud letos neplánujete výraznější rekonstrukci, a přesto byste rádi koupelnu s toaletou proměnili, můžete ji vylepšit několika doplňky, díky kterým bude vypadat na první pohled jinak. Opticky koupelnu promění například výrazné zrcadlo, které by dle letošních trendů mělo stát v místnosti samostatně. Stejně tak prostor ozvláštní nové osvětlení či výrazné květiny. Punc novosti koupelně dodáte i novými ručníky či předložkou před vanu nebo sprchový kout.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů