Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila změny ve Státní politice životního prostředí

 Vláda schválila změny ve Státní politice životního prostředí

Boj s povodněmi, dlouhodobým suchem, extrémními výkyvy počasí a erozí je součástí Státní politiky životního prostředí. Vláda dnes schválila aktualizaci strategického dokumentu, který nově zahrnuje předcházení a snižování následků přírodních nebezpečí. Jeho součástí jsou i rizika, která zaviní člověk, jde třeba o kontaminace nebo ekologické zátěže.

Ekologické Hnutí Duha ale státní politiku kritizuje. Podle šéfa aktivistů Jiřího Koželouha jí chybí razantnější opatření, která by nejen přinesla větší zlepšení životního prostředí, ale také zabránila ekonomickým škodám a posílila hospodářství. Kritizuje i stagnující recyklaci odpadů a nezájem státu odstavit staré uhelné elektrárny.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ale na svých stránkách uvedlo, že schválená aktualizace státní politiky není novou koncepcí ochrany životního prostředí a nemá ambici měnit platné a už schválené zásady například ve zlepšování kvality ovzduší nebo v plánech odpadového hospodářství.

Konkrétní kroky připravuje ministerstvo životního prostředí v Národním akčním plánu adaptace na změnu klimatu, uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP. Dokument vládě předloží do konce letošního roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů