Úterý, 19. března 2024

Přes 2 miliardy nových dotací z OPŽP. Na udržení vody v krajině půjde víc než půl miliardy korun

Právě odstartoval příjem žádostí o dotace v nových výzvách z Operačního programu Životní prostředí...

Přes 2 miliardy nových dotací z OPŽP. Na udržení vody v krajině půjde víc než půl miliardy korun

Tři výzvy podpoří projekty zaměřené na péči a ochranu přírody a krajiny. Jen na zadržování vody v krajině půjde přes půl miliardy korun. Žádosti do těchto výzev je možné posílat na Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR do 31. července letošního roku. Další výzva pak cílí na zlepšení kvality ovzduší a zájemci o dotaci mohou posílat žádosti o dotační příspěvek na své projekty až do 20. prosince 2017.

500 milionů na udržení vody v krajině, 150 milionů na zprůchodnění říční sítě

,,Tak, jak jsme slíbili, s nejvyšší prioritou připravujeme další kroky a projekty v boji proti suchu. A to jak legislativně, tak dotacemi do opatření, která naší krajině pomohou vyrovnat se s negativními dopady probíhající klimatické změny. Proto podporujeme širokou škálu opatření jak z OPŽP, tak národních programů: od energetických úspor v rodinných i bytových domech, přes přírodě blízká opatření na zlepšení schopností naší krajiny zadržovat lépe vodu až po zachytávání a opětovné využívání srážkové vody pro domácnosti, kde se chystáme otevřít program pro občany v nejbližších měsících. Ve dvou aktuálně otevřených výzvách z našeho Operačního programu Životní prostředí budeme konkrétně podporovat projekty, které zlepší zejména průchodnost říční sítě pro vodní živočichy a zlepší vodní režim krajiny, vytváření a obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků ad.," říká ministr Richard Brabec.

,,Chceme řešit problematiku vody v krajině koncepčně. Žadatelé proto mohou žádat o dotaci na celé spektrum nejrůznějších aktivit - od obnovy přírodě blízkých koryt řek a říčních ramen, přes odstraňování bariér, které brání vodním živočichům v migraci, po vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních děl. To vše přispívá k tomu, aby naše krajina byla různorodější a odolnější vůči klimatické změně," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pro žadatele je příznivá zpráva, že mohou získat podporu až do výše 100 % způsobilých výdajů. Je to zejména s ohledem na to, že se jedná o projekty s velkým významem a přínosem právě pro boj s negativními dopady změn klimatu. Žádosti u nově vyhlášené 50. a 51. výzvy, mohou zájemci o dotační podporu posílat od 9. ledna do 31. července letošního roku.

50. výzva cílí na zprůchodnění migračních bariér pro vodní živočichy, které vyplývá z Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR. Na tyto projekty je připraveno celkem 150 milionů korun. Částka ve výši půl miliardy korun je připravena pro 51. výzvu, v rámci které mohou žadatelé žádat o dotaci na projekty vyplývající z plánů dílčích povodí. Konkrétně na vytváření a obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků včetně odstranění dřívějších nevhodných úprav (např. opevnění dna a břehů nebo odstranění příčných překážek), obnovu říčních ramen v nivě vodního toku, posílení ekologicko-stabilizačních funkcí rašelinišť a pramenišť (např. budování přehrážek v uměle zbudovaných odvodňovacích kanálech), podporu přirozených korytotvorných procesů prostřednictvím podpůrných opatření umožňujících proces renaturace (pomístní zásahy do opevnění břehů, odstranění opevnění včetně odvozu a skládkovného apod.), migrační zprůchodnění příčných překážek na vodních tocích (odstranění umělých překážek, tvorba rybích přechodů apod.), vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních nádrží jako krajinných prvků s ekologicko-stabilizační funkcí [1].

Obě výzvy jsou určeny pro široký okruh žadatelů, zejména pro obce, kraje, organizační složky státu, nestátní neziskové organizace, fyzické osoby podnikající a další subjekty vyjma fyzických osob nepodnikajících. Plánované záměry je možné konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR [2]. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

200 milionů na systémy sledování, hodnocení a předpověď vývoje kvality ovzduší

Zájemci o dotaci mohou nyní rovněž žádat o příspěvek na projekty, které povedou ke zlepšení kvality ovzduší v ČR. Vyhrazeno je pro ně 200 milionů korun a žádosti můžou podávat až do 20. prosince letošního roku.

,,Konkrétně touto dotací podpoříme výstavbu a obnovu systémů sledování kvality ovzduší a souvisejících meteorologických aspektů v celorepublikovém či regionálním měřítku Jedná se například o výstavbu a obnovu laboratoří, zabezpečení sběru vzorků a přenosu dat, pořízení techniky pro zpracování dat, jejich modelování a simulaci, tvorbu databází Žádat o peníze je možné i na pořízení a aktualizace systémů určených pro hodnocení kvality ovzduší a posouzení dopadů opatření ke zlepšení kvality ovzduší," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podporu je možné získat také na obnovu a rozvoj systémů pro archivaci a zpracování údajů o znečišťování ovzduší standardními znečišťujícími látkami i skleníkovými plyny.

1,15 mld. na zlepšení péče o národní parky, CHKO a další chráněná území

Tato výzva je určena např. pro národní parky, Správu jeskyní ČR a jejím cílem je zajistit financování prioritních opatření v chráněných územích přispívajících k zachování či zlepšení stavu předmětů ochrany. Tomu odpovídají i podporované aktivity, kterými jsou zajišťování péče o národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace, národní přírodní památky a lokality soustavy Natura 2000. Konkrétně je možné dotaci získat např. na přípravu plánů nebo zásad péče či souhrnu doporučených opatření pro vyhlašovaná zvláště chráněná území, na péči o bezlesí, lesní společenstva vedoucí ke zlepšení jejich druhové skladby, dále na péči o dřeviny mimo les, o vodní útvary, mokřadní biotopy v chráněných územích. Finanční příspěvek lze čerpat i na boj s invazními druhy nebo také na budování povalových dřevěných chodníků, lávek, schodů a na úpravu cest, informačních panelů, naučných stezek ad.

Dokumenty k 50. výzvě: www.opzp.cz
Dokumenty k 51. výzvě: www.opzp.cz
Dokumenty k 78. výzvě: www.opzp.cz
Dokumenty k 79. výzvě: www.opzp.cz

Poznámky:

[1] Výstavbu či obnovu malých vodních nádrží, která vyplývá z plánů dílčích povodí, lze z 51. výzvy podpořit pouze jako součást projektu na revitalizaci vodního toku. Podmínkou je, že veškerá opatření v rámci 51. výzvy vyplývají z plánů dílčích povodí. Výstavbu či obnovu malých vodních nádrží bez revitalizace vodního toku lze podpořit v rámci kolových výzev č. 55 nebo 59.

[2] Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je dílčím zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR. Plánované záměry je možné konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách www.dotace.nature.cz Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů