Čtvrtek, 28. března 2024

Demolice v Ralsku budou letos pokračovat, kraj vyčlenil 10 mil. Kč

Demolice v Ralsku budou letos pokračovat, kraj vyčlenil 10 mil. Kč

Demolice zchátralých objektů v bývalém vojenském prostoru Ralsko budou letos pokračovat. Liberecký kraj na ně vyčlenil deset milionů korun a hledá další zdroje. V areálu zůstalo po sovětské armádě 179 objektů, které je třeba zdemolovat, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Už loni šla k zemi ruina někdejšího kulturního domu, kraj stála necelých 2,4 milionu korun. Letos je podle Volfové v plánu demolice bývalého štábu.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina - hlavně leteckými palivy. Liberecký kraj převzal část bývalého vojenského prostoru od státu v roce 2007. S pozemky získal i desítky objektů, které je třeba zlikvidovat.

Většina budov je v havarijním stavu. "Je tu spousta objektů, kde odvážní sběrači kovů byli schopni vyndat překlad nad vlastní hlavou, takže ty budovy jsou tady hodně porozebírané," řekl již dříve ČTK Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která areál spravuje. Správa silnic se podle něj snažila objekty ochránit před vstupem lidí. "Svého času byly zabedněné, dřevo ale zmizelo. Pak jsme to řešili páskami, pásky taky zmizely, cedulky zmizely většinou do dvou týdnů, takže to nejlepší, co se může stát, je, že ty budovy budou zlikvidovány," dodal.

Demolice budou stát podle odhadů desítky milionů korun. Kraj proto hledá další možnosti jejich financování. "Hledáme podporu i na úrovni ministerstev," řekla Volfová. Kraj chce využít dotačních programů ministerstva životního prostředí, o spolupráci jedná i s ministerstvem obrany, protože i Vojenské lesy a statky, které část území spravují, připravují demolice. Peníze na demolice by podle Volfové chtěl kraj žádat i z dotačních programů ministerstva pro místní rozvoj. "Chtěli bychom začít demolovat objekty, které jsou v blízkosti obytných oblastí, obytných domů, abychom zabránili případnému neštěstí," dodala Volfová. Území by se podle ní mělo čistit postupně a systematicky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů