Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

24.07.2009  |  zdroj: ČTK  |  195× přečteno      vytisknout článek

PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

Perlivá voda zažene žízeň rychleji, někomu však ze zdravotních důvodů vyhovuje více voda bez bublin. Odborníci zdravým lidem doporučují oba typy střídat. Perlivou vodu by podle nich neměli dostávat kojenci, vadí i lidem s nemocným srdcem či žaludečními vředy.

Také po některých operacích ji lékaři nedovolují, protože může dráždit pooperační jizvy.

Podle vedoucího národní referenční laboratoře pro pitnou vodu Státního zdravotního ústavu Františka Kožíška je pocit osvěžení z perlivé vody větší jen zdánlivě. Je dán tím, že oxid uhličitý způsobí prokrvení sliznic a vyvolá pocit brnění. Pokud se pije nápoj velmi chladný, překrvení se ještě zvyšuje.

Brnivý pocit a následné říhání vedou k tomu, že člověk pije pomaleji a po menších doušcích. Pocit sucha v ústech, který se podílí na pocitu žízně, se tak odstraní menším množstvím vody. To je podle Kožíška výhoda problematická. "Žízeň je známkou dehydratace organismu. Je signálem, že je třeba napitím doplnit deficit tekutin," vysvětlil. Navíc oxid uhličitý mírně zvyšuje tvorbu moči, a tak když člověk pije jen perlivou vodu, může to vést k opačnému účinku, ještě větší dehydrataci.

Sycená voda může u kojenců vyvolat zvracení s rizikem vdechnutí zvratků a zadušení. Kardiaci by měli vědět, že oxid uhličitý v žaludku zvedá bránici a tlačí na oblast hrudní dutiny, po vstřebání zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Perlivá voda se nedoporučuje rovněž pacientům se sklonem k nadýmání a poruchami trávení, jako říhání nebo překyselení žaludku.

   Vody s přirozeně vyšším obsahem oxidu uhličitého bývaly od pradávna tradiční nápojem, v Německu se nazývaly vinné nebo pivní prameny, v českých zemích a na Slovensku kvasná voda či medokyš. "Tyto nápoje lze k občasné konzumaci doporučit. Pravidelnou konzumaci uměle sycených vod ale doporučit nelze, a to ani zdravým lidem," upozornil Kožíšek. Výrobci balených vod by podle něj měli na etiketách vždy informovat, že do nápoje byl dodán oxid uhličitý a v jakém množství.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist