Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Voda na stole v kavárně zdarma? Proč ne

26.07.2009  |  zdroj: Olomoucký deník  |  139× přečteno      vytisknout článek

Voda na stole v kavárně zdarma? Proč ne

Na stolech restaurací v Olomouckém kraji se možná brzy objeví zdarma karafy s vodou natočenou z kohoutku. V ostatních Evropských zemích běžný servis se totiž nyní snaží podpořit dodavatelé vody. Samotní restauratéři totiž často raději prodají balené nealko, než aby běžnou vodu zdarma návštěvníkům poskytli.

"S takovým přístupem mám několik zkušeností a nejen z Olomouce. Na dotaz, zda si mohu dát i třeba k jídlu jen obyčejnou vodu, číšník odpoví, že mají pouze lahvové minerálky a z kohoutku mi nic nenatočí. Ve Francii je to přitom třeba normální," postěžoval si Jan Ostrčil z Olomouce.

S tím souhlasí i zástupce vodárenské společnosti.

"V zahraničí je běžným zvykem, že host dostane v restauraci vodu. Chtěli bychom to zavést i v Česku, přesněji obnovit tento zvyk, protože za první republiky to běžné bylo. Francouzská společnost Veolia Voda proto startuje projekt, který si klade za cíl dostat vodu z kohoutku na stoly restaurací i u nás," uvedla mluvčí Moravské vodárenské Helena Koutná.

Gastronomické podniky v regionu, které projeví o tento záměr zájem, dostanou od Moravské vodárenské originální karafy na vodu z dílny designéra Daniela Piršče.

"Dostanou se také na on-line mapu restaurací, které se k projektu připojí, a podniky mohou získat i speciální nálepku," sdělila Koutná.

Co na to majitelé olomouckých restaurací, kde host marně hledá džbánek s kohoutkovou vodou a personál není příliš nakloněn tomu, vyhovět požadavku na sklenku vody z vodovodu?

Například v restauraci Moritz přiznali, že se sami podobnou myšlenkou zabývali. "K takovému nápadu jsme vstřícní. Proč se nad tím vážně nezamyslet? Určitě to se spolumajitelem projednáme," reagoval spolumajitel pivovaru a restaurace Martin Řehák.

Podle Koutné podniky, které se zapojí do projektu, určitě nebudou tratit na tržbách. "Jsme přesvědčeni, že jim projekt naopak přiláká další hosty," poznamenala.

A co na to Olomoučané? "Myšlenka je to bezvadná. Mělo by být však zřejmé, že voda v karafě na stole v restauraci je skutečně zdarma. Lidé v Česku jsou zvyklí, že nic není zadarmo, tak aby se nezdráhali vodu nalít," uvažovala například Eva Kocmánková.

"Projekt se mi líbí. Ve Francii či Itálii je voda v restauraci zdarma zcela běžně," komentoval David Záleský.

Také odborníci vidí v bezplatném poskytování pitné vody výhody.

"Zavedení točené vody z kohoutku v restauracích je světový trend. Její podávání v karafách nebo džbáncích beru jako bonus pro návštěvníky, zejména nyní v horkých letních dnech. Samozřejmostí by mělo být ověření jakosti kvůli riziku špatného technického stavu vodovodního potrubí a čistoty nádob, ve kterých je voda podávána," uvedla hygienička Eva Javoříková ze Zlína, kde se projekt rovněž rozjíždí.

Odborníci také v porovnání s balenou vodou poukazují na čerstvost té z kohoutku.

"Je v neustálém pohybu, v chladu a temnu. Nechci tím zatracovat balenou vodu, jejíž způsob využití má jistě také v mnoha případech své výhody. Zejména u cenově nižších produktů se však jedná o kvalitu, která vám teče i z kohoutku. Zde je jistě na místě i ekonomická stránka věci," dodala hygienička.

V současné době již společnost v regionu zjišťuje, které restaurace a kavárny by měly o zapojení do kampaně zájem.

"V srpnu by již mohly být k dispozici první výsledky spolupráce a během podzimu již by to mohlo fungovat. Zájemci však musí splňovat jistou kvalitu vnitřních rozvodů, aby mohli do projektu vstoupit. Ty totiž mohou ovlivnit chuťové vlastnosti vody," upozornila Koutná s tím, že restaurace se mohou přihlásit na mail: veolia@veolia.cz nebo na koutna@smv.cz.

Vodárenská společnost se pustila do projektu poté, co sama získala velkou odezvu na takovou myšlenku ze strany jejích spotřebitelů.

"Navíc voda z vodovodu je dlouhodobě velmi kvalitní. Konkrétně ta v Olomouci v dusičnanech vykazuje parametry kojenecké vody. Hlavně voda z kohoutku je ostře sledovaná, a než se dostane ke spotřebiteli, projde stovkou testů," informovala mluvčí Koutná.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist