Sobota, 20. dubna 2024

Nezaměňujte přírodní minerálky s přírodními léčivými vodami

Nezaměňujte přírodní minerálky s přírodními léčivými vodami

Nabídka přírodních minerálních vod, balených přírodních léčivých vod, ale i pramenitých a kojeneckých vod je v Česku velká a pestrá. Spotřebitelé si tak mohou i dnes, kdy už nebydlí v bezprostřední blízkosti zdrojů vody, vybrat vodu chráněnou přírodou a z přírody pocházející, tedy vodu balenou.

Balená voda má nezastupitelnou úlohu nejen nyní při kontaminaci zdrojů pitných vod při záplavách. Pouze ale balená voda minerální, pramenitá a kojenecká musí být vždy voda z chráněného podzemního zdroje, tedy bez chemických úprav a dezinfekcí, bez jakéhokoliv znečištění. Jedinou výjimkou je balená pitná voda, která může pocházet i z povrchového zdroje a být chemicky upravená.

Pokud vyhledáváte opravdu kvalitní přírodní vodu, sáhněte po minerálce, pramenité nebo kojenecké vodě. Přírodní minerální voda má prokazatelné fyziologické účinky na lidský organismus. Průkaz fyziologických účinků je jedním ze zásadních rozdílů mezi minerální vodou a pramenitou vodou, tedy nikoliv mineralizace. Ale pozor, přírodní minerální vody nemají léčebné účinky a jsou potravinou určenou ke každodenní spotřebě. Oproti odlišným přírodním léčivým zdrojům s prokazatelnými léčivými účinky, které se používají při léčebné pitné kúře v českých lázních nebo jsou dostupné především v lékárnách. Většinou jsou to zdroje silně mineralizované. Nepochopením tohoto rozdílu vzniká mnoho nesprávných doporučení a nepodložených tvrzení v médiích od různých "odborníků na výživu".

Přírodní minerální voda má různý obsah minerálních látek (od nízce mineralizovaných vod, jako je Dobrá voda, středně mineralizovaných, jako jsou Mattoni, Korunní, Hanácká, Magnesia, až po bohaté zdroje na minerální látky). Nízká a střední mineralizace je vhodná pro všechny kategorie zákazníků, vhodná při jakýchkoli dietách. Pokud splňuje limity kojenecké vody, je na etiketě uvedeno, že je vhodná i pro přípravu kojenecké stravy. Vyšší mineralizace minerálních vod je zase výhodná pro spotřebitele v letním období nebo při sportu, kdy je třeba velice rychle doplnit minerály. Mýtus o tom, že minerálky nejsou vhodné pro vysoký obsah solí, je opravdu mýtem, který bohužel šíří i neinformovaná zdravotnická veřejnost. Skutečnost je taková, že i ty nejvíce mineralizované obsahují v jednom litru množství soli, které se vejde na špičku nože.

Takovéto množství běžně sníme dosolením polévky, nebo ochutnáním brambůrek. Ale většina nízce a středně mineralizovaných vod má obsah soli do 0,2 g na 1 litr přírodní minerální vody i méně. Je tedy potřeba číst etikety a nezaměňovat přírodní minerální vody a přírodní léčivé vody.

Balené podzemní vody využívají jen 0,02 procenta z celkových zásob podzemních vod. Zásadním rozdílem mezi balenými přírodními minerálními vodami, pramenitými a kojeneckými vodami a pitnou vodou z vodovodního systému je, že balená minerální voda je vždy vodou podzemní, je to voda původní čistoty bez chemických úprav, nesmí být dezinfikována a limity nežádoucích látek jsou pro ni stanoveny přísnější než pro vodu z vodovodu.

AUTOR: Jana Ježková
Autorka je předsedkyní Svazu minerálních vod.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů