Sobota, 20. dubna 2024

Nová mezinárodní banka má vyvážit vliv Západu

Nová mezinárodní banka má vyvážit vliv Západu

Globální finanční instituce, kterým tradičně dominovaly Spojené sáty a Evropa, mají nového konkurenta. Pět nových rostoucích zemí, které tvoří skupinu BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, chce získat snadnější přístup k půjčkám, především na projekty v oblasti infrastruktury. Už příští týden na summitu BRICS v brazilském městě Fortaleza založí vlastní banku.

Každý z pětice členů přinese do "Nové rozvojové banky" (NDB) počáteční vklad 10 miliard dolarů, její celkový kapitál tak bude činit padesát miliard dolarů.

To je podle finančních analytiků poměrně dost - avšak nikoli srovnatelně s nejdůležitějšími mezinárodními rozvojovými bankami, kterým chce konkurovat. Světová banka má například kapitál 223 miliard dolarů, Africká rozvojová banka 98 miliard.

Hlavní smysl instituce, na jejímž vzniku státy BRICS pracovaly dva roky, však tkví v něčem jiném. Účastníci projektu si slibují, že zájemcům nejen z řad uskupení bude půjčovat levněji a za méně tvrdých podmínek než tradiční instituce, jako je Světová banka či Mezinárodní měnový fond.

Drahá ekologie

"Banka bude zkoumat finanční situaci žadatelů o půjčku, ale nikdy nebude zasahovat do jejich ekonomických záležitostí," řekl agentuře Reuters vysoký brazilský představitel blízký jednáním, který si nepřál být jmenován.

Jako příklad "vměšování", které měl na mysli, může posloužit stavba kontroverzní čínské přehrady Tři soutěsky. Vodní dílo, které nemá svou velikostí ve světě obdoby, se začalo stavět v roce 1994 a v hrubých obrysech bylo dokončeno v roce 2006. Světová banka ho však odmítla financovat kvůli jeho dopadům na životní prostředí a zásah do lidských práv obyvatel v okolních oblastech.

Z podobných důvodů i další státy těžko hledají půjčky pro velké hydroenergetické projekty.

"Kvůli četným pojistkám a zárukám v oblasti životního prostředí, které Světová banka přijala po letech lobbování nevládních organizací, jsou půjčky dražší, složitější a méně dostupné," uvádí deník Financial Times.

Na uvolněné místo pak nastupují alternativní instituce jako například Čínská rozvojová banka (CDB), která půjčuje levněji třeba i zemím v Africe - vždy ale s ohledem na vlastní politické a ekonomické zájmy.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů