Pátek, 19. dubna 2024

Začíná grilování eurokomisařů

Začíná grilování eurokomisařů

Pročítání stostránkových dokumentů, desítky schůzek a výběr správného oděvu, ve kterém nebude moc horko. Budoucí eurokomisaři se na tzv. grilování v Evropském parlamentu připravují celé týdny - každý z nich bude asi tři hodiny odpovídat na nepříjemné dotazy europoslanců. Obzvláště důkladnou přípravou musel projít španělský kandidát Miguel Arias Canete, který to podle analytiků nebude mít vůbec lehké. A pokud ho parlament skutečně neschválí, může pozdržet jmenování celé komise.

Canete se má stát eurokomisařem pro energetiku a klima. Některým europoslancům se ale nelíbí, že ještě před pár dny vlastnil podíly hned ve dvou ropných společnostech. Jeho syn, manželka a zeť tyto firmy navíc nadále vedou a mají v nich nezanedbatelný podíl.

"Už teď máme vážné pochybnosti a Canete je nijak nerozptýlil ani po několika schůzkách. Působí velmi antiklimaticky," podotkla europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná, která zasedá v parlamentním výboru pro životní prostředí. Právě ten bude společně s výborem pro průmysl, výzkum a energetiku Caneteho grilovat.

Nejsou to ale jen silné vazby na ropný průmysl, které Caneteho staví do těžké situace. Známým se stal také kvůli svým sexistickým výrokům. Například svůj průměrný výkon v debatě před volbami do Evropského parlamentu komentoval tím, že "muž v debatě se ženou musí kontrolovat svou intelektuální a obecnou nadřazenost, aby nevypadal jako macho, který bezbrannou ženu ovládá". A něco takového je v europarlamentu, který za rovnoprávnost mužů a žen zarputile bojuje, nepřípustné.

"Miguel Arias Canete je kontroverzní postava, pro řadu lidí je nepřijatelný. Býval europoslancem a dodnes si tu někteří pamatují jeho působení v zemědělském výboru a tvrdé prosazování čistě národních španělských zájmů," vypočítává další slabiny Španěla europoslanec za ČSSD Pavel Poc. Dodává ale, že a priori nepřijatelný není žádný kandidát, a pokud Canete dokáže přesvědčit výbor, že není takový, jak jeho kritici tvrdí, tak má šanci slyšení ustát.

Canete není sám, ke komu mají europoslanci výhrady. Na nepříjemné dotazy se musí připravit třeba i slovinská kandidátka Alenka Bratušková, Brit Jonathan Hill nebo Malťan Karmenu Vella.

Sada 45 otázek, na které musí do dvou minut odpovědět, čeká i na českou kandidátku Věru Jourovou, tu šéf komise Jean-Claude Juncker nominoval na post eurokomisařky pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Podle zákulisních informací by poslanci s jejím jmenováním neměli mít větší problém. Ptát se ale mohou také na její vztah s ministrem financí Andrejem Babišem - někteří se obávají, že v otázkách ochrany spotřebitele by mohla být vazbami na českého podnikatele ovlivněna.

AUTOR: Silvie Housková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů