Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická politika vlády stále hledá směr, má úspěchy i selhání

Ekologická politika kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemá podle kritiků zatím jasnou koncepci, obsahuje dílčí úspěchy i selhání.

Ekologická politika vlády stále hledá směr, má úspěchy i selhání

Ve srovnání s předchozími vládami představuje ale prý změnu k lepšímu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v rozhovoru pro ČTK po roce působení ve funkci vyzdvihl mimo jiné novou filozofii a strategii odpadového hospodářství, chystanou novelu zákona o ochraně přírody, kotlíkové dotace i ušetřené peníze z evropských fondů.

Ve čtvrtek 29. ledna to bude rok, co prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD).
"Rád bych jmenoval také úsporu stovek milionů korun provozních nákladů, což jsme dokázali tím, že jsme ukončili rozjednané nevýhodné smlouvy, v oblasti IT nebo ostrahy, nebo že jsme vyjednali lepší podmínky," bilancoval ministr. Pozitivně se prý změnila i atmosféra na MŽP a v resortních organizacích.

Ekologičtí aktivisté dali na pomyslném vysvědčení vládě i Brabcovi horší trojku. To je lepší známka, než například dostal exministr Tomáš Chalupa (ODS). Jeho předloni po více než dvou letech ve funkci oznámkovali nedostatečnou a anticenou Ropák roku. Téměř třicítka ekologických nevládních organizací v asociaci Zelený kruh tvrdí, že vláda přinesla po "zoufale nekompetentních vládách Nečase a Rusnoka" pozitivní posun.

"Máme vládu dobrých plánů, ale horší je jejich dotahování," řekl ČTK ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh. Podle Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu se kabinet zdráhá například potvrdit limity chránící severočeské obce před zničením, nedokáže účinně omezovat smog, chránit klima ani omezit průjezd kamionů obcemi.

Brabec po svém nástupu provedl personální čistku od pozic náměstků až po šéfy odborů i některých podřízených organizacích, jako ve Správě Národního parku Šumava. Velký rozruch vzbudilo odvolání jejího ředitele Jiřího Mánka (ODS). Ministr odmítl kontroverzní senátní návrh zákona o NP Šumava a jeho úřad také zamítl výstavbu sporné lanovky na šumavský vrch Hraničník. Tato nová politika se však nelíbí řadě šumavských starostů a opozici.

MŽP loni pracovalo na řadě legislativních změn, například upravilo pravidla pro kácení dřevin, třídění bioodpadu a zákon o EIA, s její novelou ale nesouhlasí například stavaři kvůli odkladnému účinku žalob.

Kritice však často čelí také odbor odpadů. Ten sice za rok připravil řadu klíčových dokumentů, jako třeba nový Plán odpadového hospodářství a dlouho očekávaný nový odpadový zákon, připomínek však zní z různých stran stále mnoho. Podle Markéty Miklasové z Krajského úřadu Libereckého kraje jsou úředníci na MŽP dobří řemeslníci, chybí jim ale vize vidět problematiku odpadového hospodářství v širších souvislostech, uvedla v časopise Odpadové fórum. Legislativa prý často v praxi naráží na realitu.

Celý loňský rok řešilo ministerstvo také evropské peníze, loni hrozila ztráta 13 miliard a pro letošek pěti miliard korun. Před Vánocemi Brabec oznámil, že se je podařilo dostat pro oba roky na nulu. "Za deset měsíců jsme se z nejhoršího operačního programu dostali mezi nejlepší. Vím, kolik je za tím práce. Je to asi největší úspěch," uvedl. Opozice však jeho optimismus označila za předčasný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů