Úterý, 19. března 2024

Okurková sezóna? Ani náhodou..

Oběhové hospodářství se stává ,,velkým" ekologickým tématem, zkusme se podívat proč...

Okurková sezóna? Ani náhodou..

Člověk by soudil, že v týdnu před prázdninami, začínajícími dovolenými a ve chvíli, kdy média se věnují aktuálnímu Brexitu, se toho již mnoho neuděje. Opak je však pravdou.

Tuto středu se konala zahajovací tisková konference nového uskupení zaměřeného na oběhové hospodářství. Vnímám to jako vyvrcholení mediální války mezi dvěma odpadářskými skupinami, které si pro zjednodušení můžeme označit jako "skládkaře" a "spalovače". Přitom obě strany se vehementně hlásí ke konceptu oběhového hospodářství, což je právě na celé záležitosti to zajímavé.

Návrat do historie

Když v roce 1997 vyšel odpadový zákon č. 125/1997 Sb., obsahoval v § 5 zcela nové ustanovení, že ,,Původce odpadů je povinen odpady, které sám nemůže využít, trvale nabízet k využití jiné právnické nebo fyzické osobě, a to buď přímo, nebo prostřednictvím k tomu zřízené právnické osoby". Dodnes nevím, čí zásluhou se toto ustanovení do zákona dostalo, každopadně bylo vpravdě vizionářské, neboť v jedné větě prakticky vystihovalo celou podstatu dnes ,,nově objevovaného" oběhového hospodářství (nebo chcete-li, cirkulární ekonomiky).

Burz@ odpadů

Na základě výše uvedeného ustanovení zákona jsme s tehdy ještě studentem, nyní již RNDr. Miroslavem Kubáskem, Ph.D., zprovoznili na doméně Skladka.cz burzu odpadů, která umožňovala odpady k využití nabízet (Mirek za ni posléze získal i ocenění v soutěží diplomových prací a bylo to opravdu výborně udělané, v podstatě by to v podobné podobě obstálo dodnes). Bohužel jsme trochu předběhli dobu, neboť namísto funkcionalit burzy jsme v mnoha případech museli vysvětlovat co a k čemu je internet (uvědomme si, že to je skoro 20 roků, Google se v Česku objevil rok předtím a Facebook právě vznikl..) Postupně se i tak, přes ostentativní bojkot odpadářských firem, zapojilo cca 200 firem odpady produkujících a projekt se zdál dobře rozjetý.

burza

Cui bono?

Bohužel jsme v ,,pravou chvíli" obdrželi oficiální výhružný dopis od Komoditní burzy, že název ,,burza" smí používat pouze oni (přitom sami žádnou možnost nabízet odpady neposkytovali) a i přesto, že jsme projekt promptně přejmenovali na ,,Burz@ odpadů", neustále nám hrozili jejich právníci soudním postihem. Tak jsme se namísto boje s větrnými mlýny šli věnovat něčemu jinému (díky čemuž vznikl EnviWeb, nebo později Zmapujto a Ukliďme Česko).

Ustanovení o nabízení odpadů bylo mimochodem v roce 2001, v dodnes platném zákoně 185/2001 Sb., v tichosti vypuštěno... O tom ale tento článek zase až tolik není. Otázka spíše zní, proč projekt tehdy ignorovaly odpadářské firmy a odpověď není zase až tak složitá. Protože odpady byly v té době setsakramentsky dobrý byznys a zájmem všech zúčastněných bylo za drahé peníze skládkovat, skládkovat a zase (i trochu spalovat).

Nic netrvá věčně

Dnes, po téměř 20-ti letech, se situace trochu změnila. Ne že by odpady nebyly stále dobrým byznysem, ale začínají pomalu docházet zdroje surovin, což si, světe div se, uvědomili i v Bruselu a vymysleli ,,novátorský" koncept cirkulární ekonomiky. Jedním z jeho výstupů je výhledově (u nás zřejmě 2024) i zákaz skládkování. A jsme zpět na začátku. Skládkaři se perou za alespoň posunutí termínu zákazu skládkování, spalovači vytušili příležitost postavit zepár nových předražených spaloven a všichni svorně jsou ,,průkopníky" oběhového hospodářství. Vždyť na zavedení něcěho tak převratného a samospasitelného budou (přesněji už jsou) vypsány miliardové evropské dotace, dotace, a zase dotace... na které samozřejmě dosáhnou jen ,,hráči" silní a připravení (co měli 20 roků na přípravu).

Co k tomu dodat na závěr

Opravdu se těším, až se objeví nová ,,Burz@ odpadů", dnes možná doplněná o ,,Burz& technologií", bratru za pár desítek milionů (euro) doprovázená velikým humbukem věhlasných PR agentur. Ostatně ty mají velevážení pánové najaté už nyní a to jsme teprve na začátku ,,éry oběhového hospodářství". Jen se mi zdá podivné, že k tomu, co se momentálně děje, mlčí nevládní organizace. Ale asi jsou už na prázdninách, někdy může být načasování do ,,okurkové sezóny" i k něčemu dobré...

Autor: Ing. Radek Janoušek

homepage

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů