Úterý, 19. března 2024

EK žalovala Česko kvůli odpadu, který ČR nechce odvézt z Polska

 EK žalovala Česko kvůli odpadu, který ČR nechce odvézt z Polska

Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. Česká strana dosud uváděla, že o odpad nejde, a proto nic zpět přebírat nebude. Podle českého ministerstva životního prostředí byl český postup správný.

Komise na záležitost poprvé upozornila v listopadu 2014. O rok později odmítla argumenty české strany, že zásilky jedné české firmy do Polska v letech 2010 a 2011 by měly být klasifikovány jako produkt, a vyzvala proto Česko k jejich odvozu zpět na české území.

"Vzhledem k tomu, že české orgány toto zpětvzetí stále odmítají, postupuje Komise věc Soudnímu dvoru EU," uvedla dnes komise v tiskové zprávě.

České ministerstvo životního prostředí je přesvědčené, že postup ČR byl správný. "Jsme připraveni ho obhájit u Soudního dvora EU," řekla dnes ČTK mluvčí resortu Petra Roubíčková. Žalobu ale ministerstvo ještě neobdrželo a její přesný obsah tedy nezná.

Případ je součástí několikaletého sporu mezi Českem a Polskem o klasifikaci toho, co vlastně do Polska z české strany doputovalo.

Podle ČR se jedná o palivovou směs, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Praha upozorňuje, že ona palivová směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek.

Polsko zásilku, určenou původně pro polskou energetiku, odmítá přijmout a s odvoláním na nařízení o přepravě odpadů uvádí, že se jedná o nebezpečný odpad, který má být vrácen na místo původu. Evropská komise je stejného názoru a dnes upozornila, že pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní zacházet jako s odpadem - země původu ji tedy musí vzít zpět.

Přemístění odpadu mělo být podle Evropské komise předem písemně oznámeno a odsouhlaseno. Zásilky však oznámeny nebyly, považují se tak za "nedovolenou přepravu" a česká strana by měla podniknout nezbytné kroky, aby byl odpad vrácen, uvedla dnes unijní exekutiva.

Látka, podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého, byla českým provozovatelem koncem roku 2010 odeslána do polských Katovic. Směs byla vyrobena s použitím kalů z ostravských lagun, jejichž sanaci z pověření státu a přes podnik Diamo prováděla firma Geosan. Ta pak výsledný výrobek distribuovala v ČR i v Polsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů