Úterý, 19. března 2024

Geuss přestal být šéfem ČIŽP, ministerstvo ho ve funkci nechává

 Geuss přestal být šéfem ČIŽP, ministerstvo ho ve funkci nechává

Erik Geuss přestal být ředitelem České inspekce životního prostředí, rozhodl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Jeho rozhodnutí je pravomocné, platné k 22. srpnu, sdělila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) Geusse ve funkci nechává. Podle vyjádření MŽP Geuss stále ředitelem je a podal proti rozhodnutí správní žalobu. Ta však nemá podle vyjádření Postráneckého odkladný účinek, pokud ho nepřizná soud, což se zatím nestalo.

Podle textu rozhodnutí Postráneckého se Geuss funkce na konci roku 2014 po výběrovém řízení ujal na základě jmenování pracovní smlouvy, nikoli podle služebního zákona. Podle náměstka pro státní službu to bylo špatně, služební místo by mohl obsadit člověk v pracovním poměru pouze na záskok.

Když bylo v roce 2015 místo znovu obsazované už podle služebního zákona, neměl být Geuss podle Postráneckého do výběrového řízení vůbec pozván, neboť v té době nebyl státním úředníkem, jak stanovuje zákon o státní službě. Tehdy Geuss ve výběrovém řízení zvítězil znovu. Výsledek výběrového řízení nyní Postránecký zrušil. Podle správního řádu je pravomocné rozhodnutí závazné pro správní orgány.

"Náměstek ministra vnitra pro státní službu nepovažuje řešení zvolené ministerstvem životního prostředí za optimální, nicméně do pracovněprávních vztahů nemůže přímo zasahovat," sdělila ČTK mluvčí ministerstva vnitra. Podle Postráneckého je Geuss pouze v pracovním poměru, což si myslí i ministerstvo životního prostředí. Inspekce však je, i podle webových stránek ministerstva vnitra, služebním úřadem. "Inženýr Geuss nemůže dle jeho (Postráneckého) názoru činit úkony jako služební orgán, tedy úkony týkající se služebního poměru státních zaměstnanců. Zákon o státní službě připouští některé případy, kdy představeným státních zaměstnanců oprávněným jim vydávat příkazy k výkonu služby může být i osoba, která není ve služebním poměru," dodala Malá.

Rozhodnutí podle mluvčí ministerstva životního prostředí Dominiky Pospíšilové nyní analyzují ministerští právníci. "Státní tajemník je toho času na dovolené, a proto bude další postup, mimo jiné ve věci výběrového řízení na ředitele ČIŽP podle služebního zákona, řešen až po jeho návratu, neboť ve služebním zákoně není řešena zastupitelnost státního tajemníka. Erik Geuss je i nadále ředitelem ČIŽP, a to na základě jeho původního jmenování ministrem ze dne 14. 11. 2014 dle zákoníku práce," sdělila ČTK Pospíšilová. Podle ní se rozhodl Geuss kvůli Postráneckého rozhodnutí soudit.

Geuss dnes ČTK řekl, že soud by měl do 21. září rozhodnout, zda uloží předběžné opatření, kterým by Postráneckého rozhodnutí "zmrazil". "Věřím, že soud opatření uloží, protože to jinak nedává smysl. Mám se z důvodu procesní opatrnosti zdržet úkonů služebního orgánu. Funguji nadále jako ředitel. Rozhoduji, ale nemohu podepisovat spisy služebního charakteru, což očekávám, že bude dělat pan tajemník z ministerstva životního prostředí Landa," sdělil ČTK Geuss.

Státní tajemník ministerstva životního prostředí Jan Landa jmenoval Geusse do funkce od letošního 18. ledna. Ministerstvo k tomu tehdy uvedlo, že obhájil svou pozici v novém, tedy už v pořadí druhém, výběrovém řízení, které loni v srpnu vypsalo ministerstvo vnitra podle zákona o státní službě. Geuss inspekci vede od 1. prosince 2014.

Postránecký už loni v červenci upozornil na to, že se Geuss dostal na služební místo v rozporu se služebním zákonem, tudíž se nemohl účastnit nového konkurzu, protože nesplňoval podmínku státního zaměstnance.

Geusse v minulosti kritizovali zástupci ekologických organizací i bývalí zaměstnanci, nelíbilo se jim například propouštění zkušených inspektorů a upozorňovali i na pochybnosti o konkurzu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů